3 elementen om rekening mee te houden bij het ouder worden

Terug naar overzicht

Hoe ga je het gesprek aan over de gevolgen van ouder worden en alle veranderingen die daarbij komen kijken? Het herkennen van de keuzemogelijkheden, het verwoorden van de wensen en het nemen van beslissingen zijn belangrijke onderdelen van het gesprek over het verouderingsproces. Binnen Home Instead Thuisservice noemen we dit ook wel het ‘Actieplan voor succesvol ouder worden’ Een toegankelijk hulpmiddel waarmee je aan de hand van verschillende stappen en vragen het proces van ouder worden, en de eventuele gevolgen daarvan, inzichtelijk kan maken.

Of het nu gaat om je eigen wensen, of de zorgen die je hebt over bijvoorbeeld het ouder worden van een familielid. Ga het gesprek met elkaar aan en wees een eventuele noodsituatie voor.

Het ‘Actieplan voor succesvol ouder worden’ bevat deskundig advies om de hele familie te helpen bij het voeren van gesprekken over de toekomst en bij het omzetten van plannen in concrete acties.

Vandaag lichten we graag 3 belangrijke elementen uit die kunnen bijdragen aan het zo succesvol mogelijk ouder worden:

Wat doe je wanneer de fysieke gezondheid achteruitgaat?

We worden allemaal ouder en de kans is groot dat dit ook gevolgen zal hebben voor de fysieke gesteldheid. Je kunt jezelf het volgende afvragen:

  • Wat doe je wanneer autorijden niet meer kan?
  • Hoe ga je ermee om wanneer je niet meer veilig de trap op of af kunt gaan?
  • Wat doe je wanneer je niet meer voldoende ziet of hoort?
  • Wil je ook in deze situatie zo lang mogelijk thuis blijven wonen of kies je dan toch voor een andere oplossing? En wat doe je als je jezelf deze vragen stelt?

Hoe hoop je dat het sociale leven eruitziet wanneer je ouder bent?

Naarmate we ouder worden, kunnen persoonlijke relaties veranderen en een nieuwe betekenis krijgen omdat mensen minder bezig zijn met carrière en sociale status. Helaas verandert het sociale netwerk van veel ouderen ook door het overlijden van dierbaren. Hoe hoop je dat het sociale leven eruitziet wanneer je ouder bent? Geef je de voorkeur om in de eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen of geef je de voorkeur aan een andere woonoplossing? Bestaat jouw sociale kring enkel uit familie of heb je ook de behoefte aan het maken van nieuwe vrienden? Het is goed om jezelf uit te dagen om hierover na te denken en deze wensen om te zetten in concrete acties die, ook bij fysieke achteruitgang, haalbaar zijn.

Hoe wil je de laatste 10 of 20 jaar van je leven doorbrengen?

Het maken van toekomstplannen zal niet alleen bijdragen aan het behouden van de leefstijl, het zal je ook helpen om te anticiperen op kosten met betrekking tot zorg en langdurige ondersteuning en hulp. Hiervoor kun je jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen voorleggen:

  • Hoe wil je de laatste 10 of 20 jaar van je leven doorbrengen?
  • Wil je dezelfde levenstandaard behouden die je nu hebt of zou je het graag beter willen hebben?
  • Hoe bereid je je voor op onverwachte medische problemen?
  • Wat zijn de kosten wanneer je thuis zou blijven wonen met eventuele ondersteuning of wanneer je zou kiezen voor bijvoorbeeld een woon-zorgcomplex?

Een gecertificeerd financieel adviseur zou je hier eventueel bij kunnen helpen.

De antwoorden op deze vragen kunnen een goed eerste beeld geven van jouw wensen. Het biedt inzicht en duidelijkheid waardoor je voor jezelf heldere doelen kunt stellen. Tegelijkertijd biedt het opening tot gesprek om zaken van tevoren te regelen.

Wat de gedachten ook zijn deel ze met elkaar en stel elkaar op de hoogte van de wensen. Succesvol ouder worden doe je samen, zodat je elkaar, ook wanneer de situatie lastiger wordt, te hulp kunt schieten.