5 tips om de overgang naar de wintertijd zo klein mogelijk te maken

Terug naar overzicht

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok een uur achteruit. Veel mensen associëren de wintertijd met een uur extra slapen of de periode dat het ’s avonds wat eerder donker is.

Vanuit Home Instead Thuisservice zien we dat het verschuiven van de klok voor senioren een veel grotere impact heeft. De biologische klok raakt van slag en de vaste elementen van de dag kloppen voor het gevoel niet meer met het licht buiten.

Zeker voor senioren met dementie kan deze verandering enorm frustrerend en verwarrend zijn. Vanuit Home Instead delen we graag enkele tips waarmee de overgang naar de wintertijd zo klein mogelijk gemaakt kan worden.

5 tips om de overgang naar de wintertijd zo klein mogelijk te maken

1. Pas direct alle klokken aan in huis

Het klinkt zo eenvoudig maar in de praktijk worden mensen te vaak herinnerd aan de zomertijd door klokken die te laat (of soms helemaal niet) worden aangepast.

2. Gun het lichaam de rust om te wennen aan de nieuwe tijd

Sta niet direct een uur later op maar neem er de tijd voor. Verplaats de wekker over 6 dagen bijvoorbeeld elke dag 10 minuten. Dat is al een stuk minder ingrijpend dan in één keer 60 minuten.

3. Probeer zo veel mogelijk te genieten van het buitenlicht

Eén van de voordelen van de zomertijd is dat het ’s ochtends minder lang donker is. Houd er bij het naar buiten gaan rekening mee om dit te doen tijdens de meest zonnige periode van de dag. Liever niet naar buiten? Schuif de gordijnen eens goed open en geniet van het zonlicht.

4. Verander de routine niet

Juist in de periode waarin we veranderen van zomer- naar wintertijd is het belangrijk om nog meer waarde te hechten aan de vaste routine, zeker bij senioren met dementie. 

5. Sociaal contact

Met name in de start van de winterperiode is het niet vreemd wanneer het gevoel van neerslachtigheid sneller toeneemt. Zoek elkaar op om samen de welbekende winterdip tegen te gaan. Heeft u een buurman of buurvrouw waarvan u weet dat hij of zij weinig sociale contacten heeft? Breng eens een bezoekje of maak een praatje. Het zijn vaak de kleine dingen die een enorm verschil kunnen maken.