Dag van de preventie: het belang van valpreventie

Terug naar overzicht

Vandaag, op 14 april, is het de dag van de preventie. Deze dag staat in het teken van het voorkomen van ongelukken en het bevorderen van een goede gezondheid. 30 procent van de zelfstandig wonende senioren van 65 jaar en ouder valt minstens één keer per jaar. Ongeveer 10 procent van de valpartijen leidt tot ernstig letsel, zoals botbreuken.


Het aantal valincidenten neemt toe naarmate de leeftijd hoger wordt. Daarom vertellen we juist op deze dag graag meer over het belang van valpreventie. Voorkomen is immers beter dan genezen. En we weten dat een valongeval veel impact heeft op de zelfredzaamheid van senioren, de kwaliteit van leven en het vermogen om langer zelfstandig te blijven wonen. Een veiligere woonomgeving creëren is belangrijk, maar bijvoorbeeld ook het verkleinen van de angst om te vallen.

Angst om te vallen

Wist je dat de angst om te vallen er bij senioren juist voor kan zorgen dat ze een vervelende val maken? Met een beetje geluk houd je aan een val alleen en blauwe plek en wat spierpijn over. Maar het is veel belangrijker om vallen te voorkomen. Door de angst om te vallen komen veel senioren in een vicieuze cirkel terecht. Ze gaan minder bewegen, waardoor de spierkracht afneemt en het evenwicht verslechtert. Daardoor neemt de kans op vallen juist toe. Bovendien heeft valangst gevolgen voor het sociale leven en de kwaliteit van leven. Het belang van valangst en valpreventie mag daarom niet onderschat worden.

Het belang van in beweging blijven

Wie voldoende spierkracht en balans heeft valt minder snel. Je lichaam gebruikt verschillende systemen om het evenwicht te bewaren. Daarvoor werken je zintuigen, spieren en hersenen nauw met elkaar samen. Omdat bij senioren vaak één of meerdere functies achteruitgaan, wordt het evenwicht wankeler. Gelukkig zijn er goede oefeningen om het evenwicht en de spierkracht te verbeteren. Hier vind je een overzicht van diverse trainingen voor senioren. Regelmatig bewegen helpt niet alleen om sterker te worden, maar geeft ook meer zelfvertrouwen. Dit kan de angst om te vallen juist weer verkleinen. Memory Lane kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Het touchscreen is een zorgscherm dat door senioren kan worden bediend zonder enige technische kennis. Er staat een module op die de senior helpt om dagelijks in beweging te blijven, op het eigen niveau.

Ongelukken in huis voorkomen

Om senioren zo comfortabel en zelfstandig mogelijk te laten wonen is het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de gewoontes en inrichting van de woning. De meeste ongelukken vinden namelijk in het eigen huis plaats. De badkamer en het toilet zijn de plekken waar valpartijen het meest voorkomen. Het goede nieuws is dat in deze ruimtes gemakkelijk kleine aanpassingen gedaan kunnen worden waarmee de kans op een val verkleind wordt. In onze checklist veiligheid thuis vind je tips om de thuisomgeving veiliger te maken.