Dag van de preventie

Terug naar overzicht

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker voor de veiligheid in en om het huis. Hoe bewust ben jij je van onveilige situaties in de directe woonomgeving van jezelf of een geliefd familielid op leeftijd? Op de dag van de preventie delen we graag tips met je voor een veiligere woonomgeving!

1. De entree
Een goed begin is het halve werk. Al vanaf het moment dat je het tuinpad oploopt zijn er potentiele veiligheidsrisico’s. Zo is het goed om te inspecteren of de stoep en de betegeling naar de voordeur geen struikelgevaar kan veroorzaken. Creëer uitnodigende ruimtes waar de senior van de tuin kan genieten zoals een bankje of een ander zitje. Als er geen of slechte buitenverlichting is, adviseer dan om deze te laten installeren. Verlichting met een bewegingsmelder kan veel comfort en veiligheid bieden.

Is de senior slechthorend? Overleg dan om een deurbel te installeren die een knipperlicht geeft wanneer er iemand aanbelt, zo merkt de senior sneller of er iemand voor de deur staat.

Beschikt de woning over een trappetje voor de voordeur? Bekijk dan goed of er leuningen aanwezig zijn en of deze goed vastzitten. Een goede en stevige leuning biedt houvast en het geeft de senior vertrouwen om op een veilige manier de trap te gebruiken.

2. De woonkamer
De woonkamer is misschien wel de ruimte die het meest gebruikt wordt. Bekijk samen of je meer orde kunt scheppen. Misschien is het verstandiger om bijvoorbeeld losliggende apparaten en accessoires op te bergen in verband met struikelgevaar. Overweeg om bepaalde meubelstukken weg te halen of te verplaatsen zodat er voldoende bewegingsvrijheid is.

Met name in de winter wordt het snel donker in huis. Bespreek samen de voordelen van extra verlichting of kies voor verlichting die automatisch reageert op beweging. Stel de thermostaat in op een voor de senior aangename dag en nacht temperatuur en overweeg thermische gordijnen wanneer het zicht belemmerd kan worden door de weerkaatsing van de zon in de ramen.

3. De badkamer
Het grootste potentieel valgevaar vind je vaak in de badkamer. De vloeren kunnen glad zijn, overweeg een rubberen badmat of anti-uitglijdstickers. Bekijk samen of het toilet op de juiste hoogte hangt. Opstaan vanaf een te lage toiletpot vergroot het risico op vallen. Adviseer om een verhoogde toiletbril of een hoge toiletpot te monteren.

Wanneer de senior graag in bad gaat of in bad doucht overleg dan de mogelijkheden om een veilige verhoging aan te brengen wanneer het bad te hoog is. Je kunt er ook voor kiezen om extra gripbeugels te monteren voor extra houvast. Een ander belangrijk onderdeel in de badkamer is de waterthermostaat. Zorg bijvoorbeeld dat de waterthermostaat onder 50 °C staat, zodat het water in de douche en wastafel geen gevaarlijke of oncomfortabele niveaus overschrijdt. Het is ook mogelijk om de warm- en koudwaterkranen duidelijk te labelen op max. 40 °C.

Bekijk samen of medicijnen op een veilige plek worden opgeborgen, wist je dat je medicijnen beter op een droge plek kunt bewaren? De warmte en vochtigheid in de badkamer kan invloed hebben op de kwaliteit van de medicijnen.

Meer tips om de woonruimte preventief aan te passen?
Ben je opzoek naar meer tips om de thuisomgeving preventief aan te passen naar een veiligere omgeving? Vanuit Home Instead Thuisservice hebben we de checklist “Veiligheid thuis” ontwikkeld zodat je met elkaar puntsgewijs de volledige woonruimte kunt controleren en eventueel kunt aanpassen. Volgende maand delen we graag nieuwe preventietips met de focus op spierkracht en balansoefeningen.