Het is Moederdag: 5 weetjes over deze dag die helemaal om moeders draait

Terug naar overzicht

Vandaag is het Moederdag! Een dag die elk jaar helemaal in het teken staat van moeders. Het is dé dag om je moeder in het zonnetje te zetten of te herdenken. Misschien ben je zelf wel moeder, pleegmoeder of stiefmoeder en word je in de watten gelegd vandaag. Wij vertellen je hoe deze bijzondere dag is ontstaan en op welke manier Moederdag in andere landen wordt gevierd.

5 leuke weetjes over moeders en Moederdag

1. Het eren van moeders gebeurt al sinds mensenheugenis. In het oude Griekenland werd Rhea, de moeder der goden, geëerd. Moederdag zelf vieren we sinds 1908 en dat hebben we te danken aan de Amerikaanse Ann Reeves Jarvis. Zij begon de dag te promoten als een dag van waardering voor moeders. Dat sloeg aan, want president Wilson besloot in 1914 dat voortaan elke tweede zondag in mei Mother’s Day zou worden. In Nederland vieren we Moederdag sinds 1925.

2. Toen Moederdag overwaaide naar Nederland werd de dag direct omarmd door de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. Zij startten campagnes om de verkoop van bloemen in ons land te stimuleren. Met succes, want een mooie bos bloemen is nog steeds het populairste cadeau voor Moederdag. Maar liefst 26% van alle gekochte cadeaus zijn bloemen.

3. Nederlandse vrouwen krijgen gemiddeld hun eerste kind als zij 30,1 jaar oud zijn. In 1969 was de gemiddelde leeftijd nog 24,3 jaar. In 1950, vlak na de Tweede Wereldoorlog, lag de leeftijd juist weer iets hoger, op 26,4 jaar. Dit had ongetwijfeld te maken met de oorlog. Er ontstond een grote geboortegolf. Mensen geboren tussen 1945 en 1955 worden babyboomers genoemd.

4. Moederdag wordt in het buitenland vaak, net als bij ons, gevierd op de tweede zondag in mei. Maar niet in alle landen is dat zo. In het Verenigd Koninkrijk wordt Moederdag gekoppeld aan ‘halfvasten’ en in Argentinië vieren ze de dag in oktober. In Frankrijk is Fête des Mères op de laatste zondag van mei. Onze zuiderburen vieren Moederdag op twee data. De meeste Belgen vieren het, net als wij, op de tweede zondag in mei. Inwoners van Antwerpen zetten alle moeders op 15 augustus in het zonnetje.

5. Alle moeders verdienen Moederdag. Ongeveer een half miljoen Nederlandse kinderen woont in een samengesteld gezin. Dit betekent dat er veel stiefmoeders zijn. Op Moederdag zetten we álle moeders in het zonnetje. Van biologische moeders tot stiefmoeders, pleegmoeders, wensmoeders en overleden moeders. Wist je dat in sommige landen, zoals Frankrijk, ook een grootmoeder- of grootouderdag bestaat? Deze dag erkent de belangrijke rol van opa’s en oma’s in het leven van kleinkinderen?

Koop voor jezelf of (ter ere van) je moeder op Moederdag eens een mooi cadeau. Home Instead Thuisservice wenst je een mooie dag!