5 tips waarmee je de woonomgeving veiliger kunt maken!

Terug naar overzicht

Iedere 6 minuten belandt een senior op de Spoedeisende hulp vanwege een val in de eigen woning. Juist thuis, waar mensen zich het veiligst voelen, lopen zij het grootste risico om te vallen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.


Een val van een senior kan grote fysieke en mentale gevolgen hebben waardoor de wens om langer, vitaal en veilig thuis te wonen onder druk komt te staan.
Wist je dat je met relatief simpele aanpassingen veel gevaarlijke situaties kunt voorkomen? Vanuit Home Instead Thuisservice delen we graag 5 tips waarmee je de woonomgeving veiliger kunt maken.

1. Verbeter het zicht in de nacht

Sommige senioren, met name mensen met dementie, kunnen ‘s nachts verward zijn en kunnen daardoor moeilijk de badkamer vinden. 
Nachtverlichting is een ideale oplossing voor donkere ruimtes. Online vind je verschillende verlichtingen, zoals LED-lampen. Lichtslangen zijn ook een goede optie voor het aanduiden van de doorgang die de slaapkamer en badkamer verbindt.

2. Maak de trap veiliger

Het is verstandig om over de gehele lengte van de trapwand een leuning te monteren. Ideaal is een leuning aan beide zijden. Zijn de traptreden glad? Dan is het een goed idee om zelfklevende trapmatten of een tapijtloper aan te brengen. 
Als trappen een verzamelplek worden voor schoenen en losse spullen, verwijder deze dan en berg deze op in een kast. 

3. Overweeg de aanschaf van een mobiele telefoon zodat deze ’s nachts naast het bed kan worden gelegd.

Veel senioren maken in huis enkel gebruik van een vaste huistelefoon. Nadeel hiervan is dat je deze niet altijd met je mee kunt nemen. Overweeg een draadloze of mobiele telefoon naast het bed. Als de senior geen (mobiele) telefoon in de kamer wil, kun je ook overwegen om een alarmsysteem te installeren.

4. Verlaag de waterthermostaat

In sommige woningen kan het water oplopen tot gevaarlijke temperaturen. Hetadvies om de waterthermostaat onder de 50°C te zetten, zodat het water in de douche en wastafel geen onveilige of oncomfortabele niveaus overschrijdt. Je kunt ook de warm- en koudwaterkranen labelen op maximaal 40°C.

5. Blijf met elkaar in gesprek

Misschien is de belangrijkste tip wel blijf met elkaar in gesprek. Vraag aan de senior waar hij of zij tegenaan loopt. Is elke kamer even goed toegankelijk? Voelt de senior zich veilig in de badkamer of kunnen jullie met elkaar tot een andere en veiligere oplossing komen? Vanuit Home Instead verstrekken we gratis onze checklist ‘Veiligheid Thuis’ om de risicovolle situaties in kaart te brengen. Deze kun je hier downloaden.

Door op tijd de valrisico’s te herkennen kan veel leed bespaard blijven.