3 methodes om het gesprek van de toekomst aan te gaan!

Terug naar overzicht

Hoe ga je het gesprek aan over de gevolgen van ouder worden en alle veranderingen die daarbij komen kijken? Het herkennen van de keuzemogelijkheden, het verwoorden van de wensen en het nemen van beslissingen zijn belangrijke onderdelen van het gesprek over het verouderingsproces. Binnen Home Instead Thuisservice noemen we dit het ‘Actieplan voor succesvol ouder worden’.

Eerder deelden we drie belangrijke elementen die bijdragen aan het zo succesvol mogelijk ouder worden. Vandaag gaan we in op 3 methodes die je kunt toepassen om het gesprek makkelijker aan te gaan en waardoor je de leefkeuzes beter in kaart kunt brengen.



1. Pas gesprekstips toe
Vanuit onze ervaring weten we dat veel mensen, zowel senioren als (jongere) familieleden, het starten van een gesprek over de gevolgen van ouder worden als lastig of confronterend kunnen ervaren. Het toepassen van gesprekstips geven je op een laagdrempelige manier een opening tot het gesprek. Hoe ga je er bijvoorbeeld mee om wanneer je twijfels hebt over de rijvaardigheden, of hoe trek je op tijd aan de bel als senior wanneer je het gevoel hebt het niet meer alleen te kunnen? We geven je graag een aantal voorbeelden:


2. Maak gebruik van de BOB-methode
BOB (Beoordeel, Overweeg, Bespreek) om te bepalen hoe de toekomst eruit zal zien.

Beoordeel: Hoe ziet de situatie er nu uit? Vraag aan de senior hoe hij/zij zich voelt over de huidige woonplaats. “Wat is er zo belangrijk aan uw huis? Waar komt dat door? Zijn het de herinneringen, de buren of de vertrouwde omgeving? “Stel dat u moet verhuizen, voor welke uitdagingen komt u dan te staan? Van welke dingen zou u moeilijk afstand kunnen doen?”
Op deze manier kun je je als familie beter voorbereiden en voorkom je onnodige verwarring of onrust.

Overweeg: Het vooruitzicht om een huis in een vertrouwde omgeving, vol bezittingen en herinneringen, te verlaten, kan een aangrijpende gebeurtenis zijn. Bespreek met elkaar hoe het zou zijn als er iets aan de situatie verandert. “Wilt u thuis blijven wonen? Met professionele hulp, indien nodig? Of ziet u het liever anders?” Wanneer de senior in de huidige woning oud wil worden, stel dan een lijst op van de zaken die zouden moeten worden aangepast of gewijzigd.

Bespreek: Het kan verleidelijk zijn om het gesprek over dergelijke zaken uit te stellen. Luister en plaats uzelf in andermans schoenen wanneer de leefkeuzes worden besproken. Overweeg om het gesprek op een neutrale locatie te voeren, zoals een restaurant, vooral als de gesprekken daarvoor thuis moeizaam verliepen.

3. Gebruik de checklist om de leefkeuzes in kaart te brengen
Misschien denk je, waar moet ik beginnen? Welke onderwerpen zijn belangrijk om te bespreken? Vanuit Home Instead bieden we je een overzichtelijke checklist zodat je deze gemakkelijk met elkaar kunt afvinken en kunt invullen.
Benieuwd naar de checklist of wil je deze direct toepassen? Je vindt de checklist op pagina 46 van het ‘Actieplan voor succesvol ouder worden’. Naast de leefkeuzes gaan we ook in op de financiële keuzes, de gezondheid, relaties, rijvaardigheid en de laatste levensfase.

Wat de gedachten ook zijn deel ze met elkaar en stel elkaar op de hoogte van de wensen. Succesvol ouder worden doe je samen, zodat je elkaar, ook wanneer de situatie lastiger wordt, te hulp kunt schieten.

Ben je benieuwd naar onze eerdere blog over ‘Succesvol ouder worden’? Lees hier de drie elementen die we eerder hebben uitgelicht.