5 tips om beter te communiceren bij dementie

Terug naar overzicht

Bij Home Instead Thuisservice Den Haag weten we als geen ander hoe belangrijk het is om te blijven ontwikkelen, zeker wanneer het gaat om de kennis op het gebied van dementie. Vandaag delen we graag 5 tips zodat u zelf aan de slag kunt om de communicatie bij dementie te verbeteren!

1. Vermijd overprikkeling én onderprikkeling

Iemand met dementie is vaak sneller moe omdat er steeds minder vanzelf gaat. Bij veel drukte of lawaai, grote groepen, veel vreemde gezichten kost het  extra energie om zich staande te houden waardoor onrust kan ontstaan. Aan de andere kant kunnen te weinig prikkels ook onrust opleveren omdat iemand zich gaat vervelen of zich niet prettig voelt.

2. Houd het voorspelbaar

Ieder mens is gebaad bij routine en voorspelbaarheid (probeer maar eens een keer aan de andere kant van het bed te slapen). Voor mensen met dementie geldt dat nog sterker: vaste routines op vaste tijden, handelingen zo veel mogelijk op dezelfde manier in dezelfde volgorde  zoals iemand dat altijd gewend was voorkomt veel stress en onrust.

3. Neem het voortouw in een gesprek

Naar mate de dementie vordert zal iemand het steeds moeilijker vinden een gesprek te voeren. Men kan bv niet op de juiste woorden komen of men begrijpt niet waar het gesprek over gaat. Iemand trekt zich dan terug en wordt steeds stiller. Om iemand er dan nog zoveel mogelijk bij te betrekken is het belangrijk om zelf te vertellen.

4. Maak gebruik van de kracht van muziek

Het is bewezen dat muziek een zeer positief effect heeft op de kwaliteit van leven. Met name bij mensen die lijden aan Parkinson, dementie, autisme, afasie, trauma’s, eenzaamheid, depressie of een verstandelijke beperking kan muziek wonderen doen wanneer deze op de juiste manier wordt toegepast.

Vanuit Home Instead Den Haag zijn wij overtuigd van de kracht van muziek. Niet voor niets zingen onze CAREGivers graag met de klant. Muziek roept herkenning en herinneringen op. Zelfs wanneer praten lastig gaat kan iemand met dementie soms toch nog mee fluiten, klappen, bewegen of het lied meezingen.

5. Vraag toestemming voordat je handelt

Vraag toestemming ("vindt u het goed als...") voordat je handelt. Dat stelt gerust en zo laat je de regie bij de persoon met dementie.

Onze CAREGivers weten hoe ze op een liefdevolle en doeltreffende manier met Alzheimer kunnen omgaan

Vanuit Home Instead Thuisservice Den Haag trainen wij ons supportteam op regelmatige basis d.m.v. het Alzheimer Care Programma. Ons doel? Het in staat stellen van optimale begeleiding aan onze CAREGivers zodat zij precies weten hoe ze op een liefdevolle en doeltreffende manier om kunnen gaan met de Ziekte van Alzheimer. 

Herkent u de problemen rondom de dagelijkse vaardigheden in huis bij uzelf of bij een familielid? 

Het team van Home Instead Thuisservice Den Haag zoekt graag met u mee naar oplossingen die passen bij uw leven en aansluiten op uw gewoontes. 

Samen naar een dementievriendelijke toekomst, met meer kennis en begrip, daar werken we aan, iedere dag opnieuw!

 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.