Met deze tips maakt u sinterklaasavond, ook voor mensen met dementie, extra bijzonder

Terug naar overzicht

Sinterklaas is een echt familiefeest. Jong en oud komen bij elkaar om de verjaardag van onze Sint-Nicolaas te vieren. Hoe u de sint vandaag de dag ook viert, de magische herinneringen aan uw eigen jeugd blijven bijzonder.

Met deze tips maakt u sinterklaasavond, ook voor mensen met dementie, extra bijzonder

Juist op latere leeftijd zijn deze herinneringen aan traditionele momenten enorm waardevol. Zeker voor mensen met dementie. Vanuit Home Instead moedigen we het dan ook aan om sinterklaas te blijven vieren. Het is een kans om de hele familie letterlijk en figuurlijk dichterbij elkaar te brengen. Benieuwd hoe u het vieren van sinterklaas extra waardevol kunt maken?

We delen graag onze tips met u!

1. Haal herinneringen op aan eerdere sinterklaasfeesten

Kinderen zijn enorm nieuwsgierig, zeker als het gaat om sinterklaas. Het stelt de senior in de gelegenheid om iets over zijn of haar eigen jeugd te vertellen. Grote kans dat de opa’s en oma’s sinterklaas nog op een hele andere manier vierden dan wij vandaag de dag. Niemand hoeft meer mee in de zak naar Spanje en ook de roe is uit onze traditie verdwenen. 

2. Draai sinterklaasliedjes

De kracht van muziek is zeker van toepassing tijdens de viering van sinterklaas. De sinterklaasliedjes zijn in het geheugen verankerd met de herinneringen aan die specifieke periode. Juist voor mensen met dementie is muziek een enorm waardevolle toevoeging aan de avond. En… het is natuurlijk ook enorm gezellig voor de rest van de familie!

3. Organiseer een sinterklaasquiz

Wakker prettige jeugdherinneringen aan door middel van een quiz. Je kunt de quiz natuurlijk zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Bijvoorbeeld: ‘Kwam de sint ook al op bezoek bij onze overgrootouders?’ Maar u kunt het ook algemener insteker zoals: ‘Welke kleur is de mijter van Sinterklaas?’. Wat de inhoud van de quiz ook is, maak het niet te lang.

4. Wissel de activiteiten met elkaar af en vergeet niet te genieten!

Fijne Sinterklaasavond´╗┐