5 zomerse activiteiten voor senioren

Terug naar overzicht

Wil jij ook al het moois van de zomer inzetten om samen herinneringen te maken? Vandaag delen we 5 zomerse activiteiten die toegankelijk zijn om te ondernemen met senioren. Want hoe fijn is het om er samen op een veilige en verantwoorde manier op uit te gaan?


Duofietsen

Met de duofiets kun je op een toegankelijke manier toch de fiets pakken ook wanneer de omstandigheden moeilijker zijn. Even de binnenstad in of een ritje door het park? Op een duofiets zit je gezellig en stabiel naast elkaar in plaats van achter elkaar op een tandem. Allebei trap je in je eigen tempo, en de bijrijder kan zijn of haar benen ook gewoon stilhouden. Naast handremmen beschikt de Duofiets ook over een parkeerrem, een draaiende stoel om gemakkelijker in te stappen en een gordel.

Een prachtige manier om er samen op uit te gaan en bijvoorbeeld herinneringen van vroeger op te halen. De Duobike zie je steeds vaker door heel Nederland. De kosten variëren maar via De fiets van oma kun je voor 5 euro bijvoorbeeld al vier uurtjes samen door Delft fietsen.

Nordic Walken

Wandelen jullie regelmatig en zou je graag langere wandelingen willen maken om samen meer in beweging te komen? Denk eens aan Nordic Walken! Bij Nordic Walking wandel je met poles (stokken), waardoor de gewrichten ontlast worden en spieren uit armen en bovenlichaam actief gebruikt worden tijdens het wandelen. De stokken geven meer stabiliteit en balans waardoor het valgevaar aanzienlijk verminderd wordt.

Koersbal

Koersbal is een van de meest populaire sporten onder Nederlandse senioren. Deze sport is zeer geschikt voor senioren die naast eenvoudig en rustig bewegen ook van een beetje wedstrijdspanning houden. Het lijkt op Jeu de boules. Een van de grote verschillen tussen koersbal en Jeu de Boules: bij koersbal zijn de ballen niet rond. Ook rol je de ballen in plaats van ze te werpen. Kracht is niet nodig en dat maakt dat Koersbal voor veel senioren toegankelijk is. In Nederland zijn verschillende Koersbalclubs. Een keertje mee doen? Hier vind je een overzicht van koersbalclubs in Nederland.

Nostalgische bordspellen

Leg de lat niet te hoog. Is actief buiten zijn lastig? Pak de spelletjes weer eens uit de kast en zoek een schaduwrijke plek op. Grote kans dat nostalgische spellen zoals ‘Mens erger je niet’, ‘Ganzenbord’ of ‘Risk’ favoriet zijn!

Samen zingen

Muziek is uitnodigend en kan een wonderbaarlijke uitwerking hebben. Ook wanneer senioren lastig kunnen praten of het geheugen erg is achteruitgegaan, kunnen zij bepaalde liedjes nog feilloos meezingen. Muziek kan senioren, die veel weerstand bieden of helemaal in zichzelf gekeerd zijn prikkelen, waardoor er een proces ontstaat dat zich richt op gedragsverandering, ontwikkeling, stabilisatie en/of acceptatie. Zoek eens zomerse liedjes op die populair waren in de jeugd van de senior en fluit of zing mee.