Veteranendag

Terug naar overzicht

Vandaag is het Nederlandse Veteranendag. In ons land zijn meer dan 100.000 veteranen. Die bedanken we vandaag voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. De dag wordt sinds 2005 jaarlijks georganiseerd op de laatste zaterdag van juni. Zie je vandaag iemand met een opgespelde Witte Anjer? Dit is het symbool als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. Bij ouder wordende veteranen komen vaak veel herinneringen naar boven aan de tijd dat ze zich hebben ingezet in oorlogstijd.

Trots op inzet voor Nederland

Veteranen zijn over het algemeen, terecht, heel trots op hun militaire inzet voor Nederland. Zij lopen, zelfs op oudere leeftijd, mee in defilés en voelen zich betrokken bij de inzet van Nederlandse militairen. Op Veteranendag zet Nederland haar veteranen in het zonnetje. Dit jaar is er helaas geen nationaal defilé en samenkomst op het Malieveld in Den Haag. Er wordt wel een ceremonie georganiseerd in de Koninklijke Schouwburg. Ook worden veteranenverhalen verteld in een online live-uitzending van Omroep Max om 17.00u. Lees hier alles over het programma van Veteranendag 2021.

De Witte Anjer

De Witte Anjer is bij senioren bekend omdat Prins Bernard deze bloem droeg. Vlak na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was de prins jarig. De Nederlandse bevolking toonde op die dag hun onvrede over de bezetting en wilde laten zien dat hun hart bij het koningshuis lag. Overal in het land hing de vlag uit en standbeelden van leden van het koninklijk huis werden bedolven onder bloemen. Het gevolg? De Nederlandse vlag werd verboden, Koninginnedag werd afgeschaft, het Wilhelmus zingen mocht niet meer en alles wat met het koningshuis te maken had, werd vervangen. Prins Bernard speldde de witte anjer, een symbool dat niet verboden was, op om zijn waardering aan militairen te tonen. Veel senioren kennen deze achtergrond en dragen op speciale evenementen nog steeds een Witte Anjer. Hiermee tonen we allemaal onze waardering voor Nederlandse veteranen.

Passende ondersteuning voor veteranen

Sommige veteranen hebben behoefte aan passende ondersteuning. Wanneer zij een vorm van dementie ontwikkelen, komen herinneringen aan vroeger naar boven. De CAREGivers van Home Instead Thuisservice zijn gespecialiseerd in de zorg voor senioren met dementie. Zij zijn specifiek getraind met onze Alzheimer Care training om goed in te spelen op behoeften van senioren met dementie. Onze CAREGivers luisteren naar verhalen en halen herinneringen op aan vroeger. Bij dementie gaat het leven immers nog gewoon door, vaak nog jaren. Lees hier meer over onze dienstverlening.

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.