5 tips om de overgang naar de wintertijd door te komen

Terug naar overzicht

De wintertijd gaat in! Veel mensen associëren de wintertijd met een uur extra slapen of de periode dat het ’s avonds wat eerder donker is. 


Vanuit Home Instead Thuisservice zien we dat het verschuiven van de klok voor senioren een veel grotere impact heeft. De biologische klok raakt van slag en de vaste elementen van de dag kloppen voor het gevoel niet meer met het licht buiten.
Zeker voor senioren met dementie kan deze verandering enorm frustrerend en verwarrend zijn. Vanuit Home Instead delen we graag enkele tips waarmee je de overgang naar de wintertijd zo klein mogelijk kunt maken.

 

 1. Pas direct alle klokken aan in huisHet klinkt zo eenvoudig maar in de praktijk worden mensen te vaak herinnerd aan de zomertijd door klokken die te laat (of soms helemaal niet) worden aangepast.
   
 2. Gun je lichaam de rust om te wennen aan de nieuwe tijdSta niet direct een uur later op maar neem er de tijd voor. Verplaats de wekker over 6 dagen bijvoorbeeld elke dag 10 minuten. Dat is al een stuk minder ingrijpend dan in één keer 60 minuten.
   
 3. Probeer zo veel mogelijk te genieten van het buitenlicht
  Eén van de voordelen van de zomertijd is dat het ’s ochtends minder lang donker is. Gaat u naar buiten? Probeer dit dan te doen tijdens de meest zonnige periode. Kunt u niet zelfstandig naar buiten? Schuif dan de gordijnen eens goed open en geniet van het zonlicht.
   
 4. Verander de routine niet
  Juist in de periode waarin we veranderen van zomer- naar wintertijd is het belangrijk om nog meer waarde te hechten aan de vaste routine, zeker bij senioren met dementie. 
   
 5. Sociaal contact
  Met name in de start van de winterperiode is het niet vreemd wanneer u zich sneller neerslachtig of somber voelt. Zoek elkaar op om samen de welbekende winterdip tegen te gaan. Heb je een buurman of buurvrouw waarvan je weet dat hij of zij weinig sociale contacten heeft? Breng eens een bezoekje of maak een praatje. Het zijn vaak de kleine dingen die een enorm verschil kunnen maken.

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.