Moederdag 2022

Terug naar overzicht

Op de tweede zondag in mei vieren we Moederdag! Een bijzondere uiting van bewondering en respect. Wist je dat we inmiddels al bijna 95 jaar Moederdag vieren in Nederland? Sinds 1928 is Moederdag een officiële feestdag in Nederland.

 En dat begon allemaal bij Anna Jarvis, een alleenstaande lerares uit Philadelphia die in 1914 is gestart met Moederdag: ‘The General Memorial Day of All Mothers’.

 Anna bewonderde haar moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden. In 1905 overleed Anna’s moeder op de eerste zondag in mei waarop Anna besloot om ieder jaar op de eerste zondag na het overlijden van haar moeder een ‘General Memorial Day of All Mothers’ te organiseren.

In 1914 zette Anna alles op alles om van Moederdag een officiële feestdag te maken. Het doel? Alle moeders ieder jaar opnieuw eren. Hiermee is officieel de geschiedenis van Moederdag begonnen.

Moederdag als officiële feestdag in Nederland
Sinds 1928 is Moederdag ook een officiële feestdag in Nederland. Met name de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde zag in Moederdag een mooie kans om meer bloemen te kunnen verkopen.
Bloemen geven op Moederdag
Hiermee startte de historie van Moederdag meteen commercieel en dat is nooit meer weggegaan. Het begon met het kopen van traditionele bossen bloemen maar al snel zagen de banketbakkers ook mogelijkheden in deze feestdag. Van Moederdagtaarten tot Moederdagcakes, niets was te gek. Naast het ontvangen van cadeaus werden de moeders ook ontheven van al hun verzorgende taken. En hoewel er vandaag de dag veel veranderd is, blijft het geven van bloemen een terugkerend element op moederdag. Voor Anna stond de Anjer centraal, in Nederland zijn de rozen onze favoriet.

Hoe je vandaag ook stilstaat bij Moederdag. Wij wensen alle moeders een hele fijne Moederdag!

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.