Nationale muziekdag

Terug naar overzicht

Muziek kan de sleutel zijn om geliefde herinneringen te herontdekken bij iemand met dementie. Vandaag delen we 3 tips hoe je met behulp van muziek mooie momenten creëert bij dementie. Ontdek hoe muziek als een tijdmachine kan dienen, waardoor verloren herinneringen weer tot leven komen. Met persoonlijke afspeellijsten, interactieve deuntjes en betekenisvolle klanken creëren we momenten van vreugde en verbinding. Laat muziek een sleutel zijn om geliefde herinneringen te herontdekken.

1. Stel een persoonlijke afspeellijst samen
Creëer samen een speciale afspeellijst met alle favoriete nummers en artiesten. Verzamel herinneringen en verhalen over de muziek die vreugde bracht en nog steeds brengt. Door deze nummers af te spelen, kunnen de bekende melodieën een gevoel van comfort en vreugde oproepen en dierbare herinneringen tot leven brengen. Sta samen bewust stil bij de herinneringen die de muziek oproept en bij de emoties die daarbij horen.

2: Stimuleer interactie met muziekinstrumenten
Ontdek samen de mogelijkheden om zelf muziek te maken met eenvoudige muziekinstrumenten. Denk aan een tamboerijn, shaker of xylofoon. Probeer bijvoorbeeld samen het ritme van een bijzonder lied na te spelen. Dit kan niet alleen plezier en voldoening geven. Het stimuleert ook de motorische en cognitieve functies!

3: Maak een muzikale reis door de tijd
Ga samen op een muzikale reis door de tijd. Speel nummers af uit verschillende decennia. Begin bijvoorbeeld met muziek uit de vroege jeugd en vervolg deze met hits uit andere belangrijke levensfasen. Deze muzikale reis kan warme herinneringen oproepen en nostalgische gevoelens doen herleven. Het kan ook de basis vormen voor gesprekken en het delen van waardevolle verhalen over vervlogen tijden.

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.