Zomerse activiteiten om te ondernemen met senioren met dementie

Terug naar overzicht

De zomer is in volle gang. Dé tijd om samen te genieten van het mooie weer. Wil jij als mantelzorger of CAREGiver van een senior (met dementie) een zomerse activiteit ondernemen? Om zo samen waardevolle momenten te creëren en een glimlach op het gezicht te toveren. Vandaag delen we enkele zomerse activiteiten die je samen kunt ondernemen, waardoor je kostbare herinneringen kunt maken en de wederzijdse band met de senior kunt versterken.

1. Samen naar de IJssalon
Willen jullie graag een stukje wandelen? Ga samen naar de IJssalon! Zo geef je de activiteit net iets extra’s. Samen hebben jullie een doel. Onderweg kun je alvast kletsen over wat voor soort ijsje jullie kiezen. Of vraag de senior wat zijn of haar favoriete ijsje was als kind. Juist de vroege jeugdherinneringen blijven bij dementie het langst levendig. Is samen wandelen lastig? Overweeg dan of de rolstoel een mogelijkheid vormt. Zit er geen IJssalon in de buurt? Probeer dan de lokale snackbar voor een lekker water- of softijsje.

2. Tuinieren
Als de senior in het verleden van tuinieren hield, kan het samen verzorgen van planten en bloemen een waardevolle activiteit zijn. Creëer bijvoorbeeld een moestuintje in een plantenbak. Het gevoel van verantwoordelijkheid en het zien groeien van de planten geeft voldoening en biedt de mogelijkheid tot mooie gesprekken.

3. Breng een bezoek aan de lokale kinderboerderij
Ga samen naar de kinderboerderij. Het aaien van konijntjes, het voeren van de geitjes of het kijken naar vogels kunnen een kalmerend effect hebben. Het biedt ook de mogelijkheid om een gesprek aan te knopen over vroegere huisdieren of ervaringen met dieren aanwakkeren.

4. Huur samen een duofiets
Voor veel senioren is fietsen een uitdaging. Wist je dat de duofiets uitkomst kan bieden? Op een duofiets zit je gezellig en stabiel naast elkaar in plaats van achter elkaar, zoals op een tandem het geval is. Allebei trap je in je eigen tempo en de bijrijder kan zijn of haar benen ook gewoon stilhouden. Naast handremmen beschikt de duofiets ook over een parkeerrem, een draaiende stoel om gemakkelijker in en uit te stappen en een gordel. Een prachtige manier om er samen op uit te gaan. Meer weten? Google even op ‘duofiets’ met daarachter de desbetreffende gemeente. Grote kans dat er ook een aanbieder is bij jullie in de buurt. Vaak kun je de fiets voor een relatief lage prijs huren.

5. Verzamel jullie herinneringen in een herinneringenboek
Foto’s, bonnetjes, gedroogde bloemen, ansichtkaarten of persoonlijke verhaaltjes. Zeker bij dementie kunnen aantekeningen een gevoel van overzicht en structuur met zich meebrengen. Hoe leuk en waardevol is het om alle herinneringen te bundelen zodat jullie samen, of de senior alleen, door de herinneringen heen kunnen bladeren.

Bekijk welke activiteit(en) goed bij de persoonlijke interesses van de senior passen en overleg wat jullie samen zullen ondernemen. Het belangrijkste is dat jullie er samen plezier in hebben. Bekijk ook wat er wel en niet mogelijk is. Leg zeker bij warm weer de lat niet te hoog en ontwijk het heetste moment van de dag. Heb je zelf ook tips voor mantelzorger en CAREGivers als het gaat om zomerse activiteiten? Deel ze in de reacties van deze Facebookpost. We zijn benieuwd!

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.