Dag van de preventie - Tips voor veilige thuisomgeving

Terug naar overzicht

Langer comfortabel en veilig thuis blijven wonen, wie wil dat nou niet?

Op de Dag van de Preventie delen we vanuit Home Instead Thuisservice graag enkele tips en suggesties om het leven van senioren thuis op een preventieve manierveiliger te maken. Tips die handig kunnen zijn voor de senior zelf maar ook voor de mantelzorger en CAREGiver.



  • Maak samen ’s ochtends een kleine to-do-lijst voor de dag of week
  • Gebruik onze checklist ‘Veilige thuisomgeving’ en realiseer met relatief kleine aanpassingen een veiligere omgeving in en om het huis.
  • Noteer afspraken op een grote kalender die goed in het zicht hangt voor de senior.
  • Is fysiek boodschappen doen een uitdaging? Probeer dan een deel (van de zware) boodschappen online in te plannen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om op een vast moment in de week een aantal vaste producten te laten leveren. Handig voor de senior maar ook voor de mantelzorger.
  • Senioren kunnen het moeilijk vinden om op het juiste moment de juiste medicijnen in te nemen. Zorg voor een overzichtelijke pillendoos waar per dag en moment de juiste medicatie in zit.
  • Label spullen zodat de senior makkelijker kan zien waar wat ligt opgeborgen.
  • Post-its kunnen een fijn geheugensteuntje zijn bij de alledaagse dingen. Hang bijvoorbeeld bij de voordeur een post-it op met; ‘Zouu de deur op slot willen draaien? J’ 
  • Vergeet de technologie niet; de hedendaagse technologische snufjes worden steeds toegankelijker. Alarmsystemen die bijvoorbeeld directe hulp inschakelen bij een val of seniorentablets die verschillende functionaliteiten heeft om het leven thuis makkelijker en prettiger te maken.
  • Misschien wel de allerbelangrijkste tip; leg de regie bij de senior en overleg samen wat wel en niet passend is bij de wensen van de senior.

 

Door samen vooruit te denken kunnen we eventuele valpartijen, verwarringen of onzekere gevoelens bij de senior voor zijn.

 

Heb je zelf aanvullende tips? Voeg ze toe in de comments onder deze Facebookpost.  Door samen vooruit te denken kunnen we eventuele valpartijen, verwarringen of onzekere gevoelens bij de senior voor zijn.

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.