Week tegen eenzaamheid

Terug naar overzicht

Tussen gezond zijn en je goed voelen zit een wereld van verschil. 700.000 senioren voelen zich eenzaam. Als we niets doen groeit dat aantal naar 1 miljoen eenzame senioren in 2030. Dit moet en kan ook anders. Door goed naar elkaar om te blijven kijken. Eenzaamheid eerder te signaleren en met elkaar het gesprek aan te gaan. Eenzaamheid zou geen taboe mogen zijn. Vandaag start de week tegen eenzaamheid waarbij ontmoeting en verbinding centraal staan. Benieuwd wat er bij jullie in de buurt georganiseerd wordt? Bekijk alle initiatieven op de website van Één tegen eenzaamheid. Soms kan het lastig zijn om te herkennen of iemand eenzaam is. Als lid van de nationale coalitie tegen eenzaamheid geven we je graag 4 tips hoe je een eerste stap kunt zetten en eenzaamheid kunt herkennen. 

1.    Vraag door in een gesprek

Achter gesloten deuren is het soms lastig om te achterhalen hoe iemand zich echt voelt. Het taboe doorbreken kan alleen door er samen over te praten. Het is makkelijk om altijd te zeggen dat het goed gaat. Maar is dat wel echt zo?

Leef je in, in de ander en vraag door. Krijgt meneer of mevrouw nog wel eens bezoek? Is er een dagbesteding en hoe ziet die er uit? Is het leven thuis nog veilig en verantwoord? Zo kun je beter inschatten hoe het leven er voor de ander uitziet en is het makkelijker om gericht hulp aan te bieden. 

2.    Lichamelijke signalen

Zie je dat iemand steeds minder goed voor zichzelf zorgt. Zijn er grote schommelingen in het gewicht. Gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn of een verhoogde spierspanning? Dit kunnen signalen zijn dat de ander niet goed in zijn of haar vel zit.

3.    Mentale signalen

Eenzaamheid kan ook psychische klachten met zich meebrengen. Je moet hierbij denken aan een negatief zelfbeeld, gevoelens van uitzichtloosheid en het gevoel nergens meer het nut van in te zien. 

4.    Houd elkaar extra in de gaten bij ingrijpende levensgebeurtenissen

Een verhuizing, het verliezen van een baan, financiële problemen, een scheiding of overlijden van een naaste. Levensgebeurtenissen die een grote impact hebben. Juist in dit soort periodes kan het verlangen naar sociale steun groter zijn dan voorheen. Een luisterend oor of even samen de deur uit kan dan al een groot verschil maken.

Bovenstaande signalen kunnen duiden op eenzaamheid maar het kan ook om iets anders gaan. Trek niet te snel conclusies, probeer juist verder te kijken door het gesprek aan te gaan. Meer weten over eenzaamheid? Op de website van Een tegen eenzaamheid vind je meer informatie. https://www.eentegeneenzaamheid.nl/

 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.