Op bezoek in... Drechterland

Terug naar overzicht

Het stond bekend als De Bangert, was eerst een samenvoeging van de gemeenten Westwoud, Hoogkarspel en Blokker (gedeeltelijk) en later van de gemeenten Drechterland en Venhuizen. Deze keer Op bezoek in... 

Drechterland. 

 

Drechterland is een gemeente in de regio West-Friesland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het noordelijke deel van de gemeente behoort tot de landstreek De Streek. Drechterland grenst in het westen aan de gemeente Hoorn, in het noorden aan de gemeente Medemblik, in het oosten aan de gemeente Stede Broec en in het zuiden aan het Markermeer (gemeente Lelystad). De gemeente ontleent haar naam aan het voormalige ambacht Drechterland.

De huidige gemeente Drechterland is dus ontstaan door een fusie van de toenmalige gemeenten Drechterland en Venhuizen. De voormalige gemeente Drechterland was op haar beurt ontstaan in 1979 met de samenvoeging van de gemeenten WestwoudHoogkarspel en een deel van de gemeente Blokker (namelijk Oosterblokker/De Bangert).

Aanvankelijk werd de gemeente zoals genoemd de Bangert genoemd. Die naam was een vergissing; de gemeentenaam sloeg op de buurtschap De Bangert dat deels onder de gemeente Drechterland valt en deels onder de gemeente Hoorn. Kennelijk vond men dit bij nader inzien toch geen geschikte naam - het is dialect voor 'boomgaard', wat de Westfries natuurlijk wel weet, maar elders in het land zal men er allicht andere associaties mee hebben. De naam werd in de loop van het jaar gecorrigeerd in Drechterland, officieel werd de naam aangepast met het ingaan van het nieuwe jaar, 1980.

Op 1 juni 2005 kende Drechterland 10.555 inwoners waarvan het merendeel in Hoogkarspel woonde. Rond die tijd werd besloten tot het samenvoegen van de gemeente met de gemeente Venhuizen die in juni 2005 in totaal 7828 inwoners had. De daadwerkelijke fusie tussen de beide gemeentes vond plaats op 1 januari 2006. Formeel werden beide gemeenten opgeheven en werd er een nieuwe gemeente gevormd met de naam Drechterland.


 

In de volgende editie gaan we Op bezoek in...

Bergen. 


 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.