Vrolijk Pasen!

Terug naar overzicht

Vrolijk Pasen! Ben je altijd al benieuwd geweest waar de bijzondere paastradities vandaan komen die Pasen zo uniek maken? Van het eten en verstoppen van paaseieren tot de betekenis achter het eten van matzes. Vandaag delen we de oorsprong van 4 paastradities!
Mooie tip; juist voor senioren met dementie kunnen dit soort tradities tijdens de feestdagen herinneringen oproepen. Neem wat paaseieren mee. Vertel over de oorsprong van deze tradities of praat samen over hoe jullie beiden vroeger Pasen vierden. 

Het aansteken van paasvuren

Waar komt het aansteken van paasvuren vandaan? Het aansteken van gigantische vreugdevuren op paaszaterdag heeft zijn wortels in eeuwenoude heidense tradities. Van Duitsland tot Nederland worden vuren ontstoken om de winter te verdrijven en de lente te verwelkomen. Het vuur symboliseert de kracht van licht over duisternis en biedt de gelegenheid om samen te komen en het nieuwe seizoen te vieren. Het knetterende hout en de warmte van het vuur voegen iets feestelijks toe aan het paasweekend. In Nederland zijn de meeste vuren in Drenthe, Groningen, Overijssel en Gelderland. Veel gemeenten worstelen tegenwoordig met het wel of niet door laten gaan van de paasvuren vanwege het risico op het ontstaan van meerdere brandhaarden zoals vorig jaar in Scheveningen. Verwacht wordt dat deze traditie steeds zeldzamer zal worden. 

Het eten van paaseitjes

Zodra je de supermarkt binnenloopt zijn ze niet weg te denken: chocolade paaseitjes! Tegenwoordig in honderden varianten verkrijgbaar. De oorsprong van deze traditie ligt in de 19e eeuw. Chocolatiers in Europa begonnen met het produceren van chocolade eieren als symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven.
Nu vraag je je misschien af; waarom eieren? Eieren staan voor nieuw leven en dat past dan ook weer perfect bij de opkomende lente. De populariteit van chocolade eieren verspreidde zich snel. Tot de dag van vandaag geniet zowel jong als oud van deze traktatie! 

Het verstoppen van paaseieren

Waarom verstopt de paashaas eieren? Deze traditie begon in Duitsland, waar de paashaas eieren in tuinen verstopte als teken van vruchtbaarheid en een frisse start. Het verstoppen van eieren staat symbool voor het zoeken naar vreugde en positiviteit in het leven. Volgens katholieken werden paaseieren door vliegende klokken verspreid. Die klokken zouden in Rome zijn gezegend en op paaszondag terugkeren. 

Matzes als ontbijt 

Eigenlijk zijn ze droog en smakeloos en toch worden er ieder jaar miljoenen van gegeten. De matze! Het eten van matzes is van oorsprong een Joodse traditie. Tijdens Pesach herdenken gelovige Joden de uittocht uit Egypte en slavernij door het eten van ongezuurde broden, matzes. Deze herinneren aan de haastige vlucht, waarbij geen tijd was om het brood te laten rijzen. Grappig feit: oorspronkelijke Joodse matzes waren vierkant, verwijzend naar tegels uit ballingschapstijd. Ook de spelling veranderde met de stijgende populariteit. Van Matzah’ naar '(Hollandia) Matzes'.

Ken jij de oorsprong van andere Paastradities die interessant zijn om te delen met CAREGivers, mantelzorgers en senioren? Deel ze in de reacties onder deze Facebookpost! Namens Home Instead wensen wij jullie fijne Paasdagen toe!

 


Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.