Geef de feestdagen een gouden randje

Terug naar overzicht

 

Eenzaamheid is meer dan een rotgevoel. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid leidt tot gezondheidsrisico’s en minder onderdeel voelen van de samenleving. Als lid van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid zet Home Instead zich in om eenzaamheid te doorbreken. Geef de feestdagen dit jaar een gouden randje door een buur, die tijdens de feestdagen alleen is, uit te nodigen voor jullie kerstviering. Benieuwd hoe je dit kunt doen? We geven je graag 6 toegankelijke tips. Want niemand mag met de kerst alleen zijn. 

1. Bedenk wie je zou willen uitnodigen

Dat kan dichtbij; zoals de buurvrouw op leeftijd die veel alleen is en weinig familie heeft. Of een senior die onlangs een familielid is verloren of recent is verhuisd.

2. Creëer verbinding

De eerste stap is om de verbinding te maken. Maak eens een praatje als je jouw buren tegenkomt, en deel kleine momenten om elkaar beter te leren kennen. Laat merken dat je om hun welzijn geeft. Door dit soort kleine alledaagse momenten kun je waarschijnlijk ook beter inschatten hoe het met de senior gaat en hoe de senior bijvoorbeeld de feestdagen doorbrengt. 

3. Een persoonlijke uitnodiging

Misschien geeft de senior zelf aan dat hij of zij alleen is of dat er nog geen plannen zijn. Dit geeft ingang om de senior persoonlijk uit te nodigen. “Vind je het anders gezellig om bij ons aan te schuiven?” 

4. Stel de senior op zijn of haar gemak

Geef aan dat je graag rekening houdt met meneer of mevrouw door bijvoorbeeld te vragen naar dieetwensen of andere speciale behoeften. 

5. Een helpende hand

Als de senior aarzelt vanwege zorgen over vervoer of andere logistieke kwesties, bied dan je hulp aan. Misschien kun je meneer of mevrouw ophalen en/of thuisbrengen.

6. Respecteer de keuze

Het is belangrijk om de beslissing van je buur te respecteren, ongeacht of de uitnodiging wel of niet geaccepteerd wordt. Sommige mensen voelen zich mogelijk niet op hun gemak om te komen, en dat is ook te begrijpen. Blijf altijd vriendelijk en begripvol. Alleen al het gebaar van uitnodigen kan soms voldoende zijn. Het gevoel dat je ergens welkom bent ongeacht of je gaat of niet is heel waardevol. 

Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich betrokken voelt bij het vieren van de feestdagen. Of het nu gaat om het delen van een maaltijd, een kopje koffie of gewoon een oprecht gesprek, kleine gebaren maken een groot verschil. 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.