Nationale dag van de muziek

Terug naar overzicht

Laat herinneringen tot leven komen met behulp van muziek. Muziek brengt ontspanning, activeert en brengt je even terug naar een bepaald moment. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat muziek een positieve invloed kan hebben op mensen met dementie. Het luisteren naar vertrouwde melodieën kan angst verminderen, stemmingen verbeteren en zelfs de cognitieve functies stimuleren. Wil jij samen de kracht van muziek ervaren? Vandaag, op de Nationale dag van de muziek, delen we graag 4 tips die je als CAREGiver, mantelzorger en/of familielid kunt toepassen! Want muziek is zoveel meer dan geluid. 

1. Stel samen een afspeellijst op

Verzamel herinneringen en verhalen over de muziek die vreugde brachten en nog steeds brengen. Een duwtje in de juiste richting nodig om geïnspireerd te raken? Ga dan samen op zoek naar de favoriete nummers. Speel bijvoorbeeld bekende nummers af uit de jeugd. Springt er een genre of artiest uit? Neem dat als uitgangspunt en breidt de afspeellijst zo verder uit. 

2. Ritmisch schilderen

Afhankelijk van de interesses van de senior kun je muziek ook combineren met creativiteit. Kies verschillende muziekstijlen uit. Neem de kwast in de hand en schilderen maar! Het gaat uiteindelijk niet om het resultaat op het doek maar jullie belevening op het moment. 

3. Samen karaoke

Het bijzondere aan samen zingen met senioren met dementie is dat de senior vaak moeiteloos de songteksten kan herinneren. Ook wanneer andere herinneringen vervagen. Het samen zingen van vertrouwde liedjes roept herinneringen op en brengt het verleden en het heden dichter bij elkaar. Een mooie kans om écht weer even contact te maken. 

4. Introduceer een luisterboek of podcast

Naast muziek zijn er ook andere manieren om gebruik te maken van YouTube of streamingsdiensten zoals Spotify. Introduceer een luisterboek of actuele podcast. 
Het luisteren naar een verhaal kan een rustgevend effect hebben. De podcasts zijn populairder dan ooit. Grote kans dat er ook een treffende podcast te vinden is voor de interesses van de senior. 

CAREGiver Jalanda over de kracht van muziek:
“Wat vindt iemand leuk, waar ligt de behoeften? Je moet soms creatief zijn om daarachter te komen. Soms is het een kwestie van goed rondkijken in huis. Bij een klant zag ik bijvoorbeeld heel veel CD’s in huis staan. Alleen de CD-speler ontbrak. Dat moet en kan ook anders dacht ik. Toen de CD-speler eenmaal in huis was draaiden we samen CD’s. Muziek kan zo waardevol zijn, zeker bij dementie. We komen letterlijk uit de stoel en hebben grote lol wanneer we samen dansen.”

Heb je zelf ook tips om samen de kracht van muziek te beleven? Deel ze in de reacties onder deze Facebookpost. We zijn benieuwd!


Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.