Samen aan tafel

Terug naar overzicht

“Zal ik u helpen zodat we de zondagse traditie nieuw leven in kunnen blazen?” Samen aan tafel gaat veel verder dan het nuttigen van een maaltijd. Niet voor niets is het thema van Wereld Alzheimer Dag: Samen aan tafel. Het is dé plek waar je samenkomt. Waar je met elkaar in de ochtend de dag start en waar je ’s avonds met elkaar de dag doorspreekt. Maar wat doe je wanneer je voor de nodige uitdagingen komt te staan? Wanneer tradities, door omstandigheden, tot de verleden tijd behoren. CAREGiver Anne deelt hoe zij, samen met het echtpaar, de traditie in ere weet te houden.

“Samen kijken we naar wat wél mogelijk is.”

“Als CAREGiver probeer ik me altijd te verdiepen in het levensverhaal van de senior”, vertelt Anne enthousiast. “Wat zijn de interesses? En wat zijn de gouden geluksmomentjes van de familie? Zo ook bij dit echtpaar dat voor de nodige uitdagingen staat. Meneer worstelt met beginnende dementie maar is fysiek nog erg sterk. Zijn vrouw, die zich met behulp van een rolstoel verplaatst, heeft ook dementie. 

Vanuit de casemanager kwam de vraag of we vanuit Home Instead Thuisservice de familie kunnen ondersteunen. Het echtpaar at niet meer goed en de kinderen proberen, naast hun drukke leven, alle ballen hoog te houden.” 

“De eigen regie van het echtpaar staat centraal. Als CAREGiver probeer ik zo goed mogelijk in te springen op de wensen en behoeften van zowel de senior(en) als de familie. Wat zijn belangrijke waarden? Wat gaf zin en invulling aan het leven? Al snel kwam de zondagse traditie aan bod”, legt Anne uit. Zo vertelde hun zoon: “Vroeger aten we op zondag als familie met elkaar. Mijn moeder kookte en wij schoven dan aan. Sinds een jaar is dit, vanwege de uitdagingen in huis, niet meer mogelijk. Wij koken nu als kinderen om de beurt”. 

“Zal ik u helpen om de zondagse traditie nieuw leven in te blazen?” 

“Zal ik u helpen zodat we de zondagse traditie in ere kunnen herstellen?” Vroeg ik hen. Het echtpaar en hun zoon keken vol verbazing. Kan dat echt? “Absoluut!”

“De geuren van de maaltijd roepen mooie herinneringen op en brengen mevrouw weer terug naar haar eigen keuken.”

“De eerstvolgende zondag ben ik direct begonnen met koken. Waarbij ik de geliefde recepten van mevrouw gebruik. Meneer helpt met het dekken van de tafel, en samen genieten ze van de voorbereidingen. De geuren van de maaltijd roepen mooie herinneringen op.

“Als CAREGiver kan ik het echtpaar op deze manier echt iets teruggeven” 

 

“Zodra alles klaar is en de familie zich verzamelt, neem ik afscheid. Het echtpaar neemt hun vertrouwde plek in aan de hoofd van de tafel. Er wordt niet alleen beter gegeten. Het echtpaar krijgt écht weer iets terug. Een stukje zelfstandigheid en waardigheid. Zij kunnen, met een helpende hand, weer voor het eten zorgen terwijl de kinderen kunnen aanschuiven. De oprechte glimlach als je dan afscheid neemt maakt me ontzettend trots. Dit is voor mij een mooi voorbeeld hoe het zetten van een stap extra eruit kan zien. Samen creëren we kostbare herinneringen en geven we het leven thuis meer kleur.”

 

 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.