Dementie Vriendelijke Omgeving: herken jij de signalen van dementie?

Terug naar overzicht

In Nederland leven naar schatting 290.000 mensen met een vorm van dementie. Door de vergrijzing zal dat aantal de komende jaren hard stijgen. Het is daarom belangrijk dat we onze samenleving goed inrichten voor mensen met dementie. Dat voorkomt onbegrip en helpt iedereen die ermee te maken heeft. Home Instead Thuisservice vindt het belangrijk om bij te dragen aan een dementie vriendelijke omgeving (DVO). Zodat mensen met dementie zo lang mogelijk in hun eigen woonomgeving kunnen blijven. We dragen bij aan de ‘Samen Dementievriendelijk’ campagne van de overheid. Herken jij de signalen van dementie?

Dementie herkennen

We vergeten allemaal af en toe een afspraak of de naam van iemand die we vaag kennen. Dat is heel normaal. Maar wanneer moet je alert zijn op signalen van dementie? De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon. Dit maakt het lastig om de signalen snel te herkennen. Geheugenverlies wordt vaak gerelateerd aan dementie. En geheugenproblemen zijn inderdaad een van de eerste tekenen dat iemand een vorm van dementie kan hebben. Gebeurt het steeds vaker en treden naast problemen met het geheugen ook andere veranderingen op? Wanneer het gedrag en karakter begint te veranderen en jij of iemand in je omgeving niet meer weet welke dag het is, kan dit een van de eerste signalen zijn dat er sprake is van een vorm van dementie.

Wat is dementievriendelijk?

Herken jij de signalen van dementie? Weet je op welke manier je iemand met dementie kunt helpen? Lukt het je om dementie bespreekbaar te maken binnen je persoonlijke omgeving of organisatie? Dat is dementievriendelijk! Het is ons doel dat senioren met dementie mee blijven doen aan de maatschappij. We kunnen daar samen een steentje aan bijdragen. Dat vraagt om begrip en hulp van ons allemaal. Als je de signalen van dementie bij senioren herkent en weet op welke manier je kunt helpen en reageren, maakt dat de samenleving dementievriendelijker.

Samen Dementievriendelijk

Een mogelijk bijkomend gevolg van dementie is dat mensen met het ziektebeeld in een maatschappelijk isolement terecht kunnen komen. Zij stuiten dagelijks op onbegrip en dat levert een veel onrust op. Met de campagne ‘Samen Dementievriendelijk’ wordt ingezet op meer erkenning, herkenning en begrip. Dat maakt het voor mensen met dementie gemakkelijker om deel te blijven nemen aan onze samenleving. Wil je meer leren over dementie? Volg dan een of meerdere van de gratis trainingen via de website van de campagne.

Home Instead Thuisservice biedt een specifieke en kosteloze training aan voor medewerkers van bedrijven en openbare instellingen. Tijdens deze training leer je meer over hoe je gedragskenmerken van iemand met dementie herkent en op welke manier je hierop kunt reageren. Lees hier meer over de Dementie Vriendelijke Omgeving.

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.