Week van de jonge mantelzorger: de impact van intensieve mantelzorg

Terug naar overzicht

Van 1 t/m 7 juni is het de week van de jonge mantelzorger. Want ook jongeren kunnen voor een senior in hun directe omgeving zorgen. Een ouder of grootouder bijvoorbeeld. Mantelzorgen is intensief, zeker wanneer al op jonge leeftijd gezorgd wordt voor een naaste. De aandacht gaat vaak naar het familielid dat ondersteuning nodig heeft. Tijdens de week van de jonge mantelzorger wordt door het platform voor jonge mantelzorgers aandacht gevraagd voor de impact die het mantelzorgen op deze jonge mensen heeft.

Jonge mantelzorgers in Nederland

Ongeveer één op de vijf jongeren in Nederland is ‘jonge mantelzorger’. Zij groeien op terwijl ze zorgen voor een naaste die ondersteuning nodig heeft. Jonge mantelzorgers vinden het vaak vanzelfsprekend om een handje mee te helpen in bijvoorbeeld het huishouden, het zorgen voor ouders of grootouders, het doen van boodschappen of het verlenen van lichamelijke zorg. Dat is niet niks voor jongeren. De mantelzorg wordt gecombineerd met school of werk. Het is voor hen een uitdaging om daarnaast nog voldoende tijd over te houden voor het eigen sociale leven, sporten en leuke dingen doen.

Hier vind je meer informatie over de Week van de jonge mantelzorger. Het thema van 2021 is ‘niet te missen’. De campagne laat zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren. Het doel is om meer bewustwording, herkenning en erkenning te krijgen.

De impact van intensieve mantelzorg

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de impact die mantelzorg heeft op het leven van jonge en oudere mantelzorgers. Intensieve mantelzorg kost tijd. Niet alleen het zorgen zelf, maar ook het regelen van zaken. Denk bijvoorbeeld aan de communicatie met zorgverleners, het aanvragen van hulpmiddelen, meegaan naar afspraken en zoeken naar informatie. De zorgsituatie is daarnaast emotioneel zwaar. Bovendien is het vragen om hulp van buitenaf voor mantelzorgers een grote stap.

Passende ondersteuning voor senioren

Home Instead Thuisservice biedt ondersteuning bij mantelzorgtaken, zodat je tijd en energie overhoudt voor andere dingen. Onze CAREGivers zijn gespecialiseerd in de zorg voor senioren. Met tijd en aandacht bieden zij begeleiding in de eigen thuisomgeving. Denk bijvoorbeeld aan het samen bereiden van maaltijden, lichte huishoudelijke taken en het bieden van gezelschap. Langer thuis blijven wonen met aandacht en begrip van een vaste CAREGiver. Samen met de klantcoördinator bespreken we de wensen en behoeften van de senior. Maar ook waar we jou als mantelzorger in kunnen ondersteunen. Zo bieden we de best passende zorg aan.

Neem contact op met een vestiging in de buurt.

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.