CAREGiver Paulina Brinkman bij Home Instead Zwolle

Terug naar overzicht

“Ik zie snel wat de ander nodig heeft en heb eindeloos geduld”
“We zijn altijd op zoek naar nieuwe CAREGivers. Mijn oproep is: maak net als ik een carrière switch en kom bij ons. Dit is het mooiste en meest dankbare werk wat er bestaat. Mede door jou kunnen ouderen langer thuisblijven wonen. De band die je opbouwt is heel speciaal.” Na ruim 30 jaar verschillende administratieve functies te hebben vervuld, is Paulina sinds 2020 CAREGiver bij Home Instead in Zwolle en Apeldoorn. “Ik ga met zoveel plezier naar mijn werk en kom met een lach terug.”

Al langer twijfelde Paulina of ze ander en meer betekenisvol werk wilde gaan doen. Een Facebook-advertentie van Home Instead, trok haar over de streep. “Ik kende de organisatie niet, maar een ding weet ik zeker: ik wil er nooit meer weg. Dit zullen vast meer collega’s hebben gezegd, maar het voelt als een warm nest.”

Wat wordt er gevraagd van een CAREGiver?
“Enthousiasme en levenservaring. Ervaring in de zorg is geen voorwaarde om CAREGiver te worden. Bij ons kun je allerlei cursussen volgen waardoor je je als verzorgende verder ontwikkelt. We zijn bijvoorbeeld ook specialist in dementiezorg. Ik heb de dementiecursussen gedaan en daar veel aan gehad. Graag wil ik nog een slik-cursus doen, waar je leert wat je moet doen als iemand zich verslikt. Naast Home Instead, werk ik ook bij Zorgspectrum ’t Zand op de gesloten afdeling voor mensen met dementie. Daarnaast bezoek ik eens per week iemand die wel wat gezelschap gebruiken. Dan kaarten we of doen Rummikub. Eenzaamheid bij ouderen komt zoveel voor. Het is zo’n kleine moeite en ik doe dat graag.”

Is het een grote overgang van administratief werk naar de zorg?
“Voor mij voelt dat niet zo. Ik heb met veel plezier bij verschillende bedrijven gewerkt. Tot je op het punt komt, dat je graag iets anders wilt gaan doen. Werk dat me op een andere manier uitdaagt. Vanaf de eerste dag bij Home Instead wist ik dat dit de juiste beslissing was. In overleg met het supportteam van Home Instead worden de dagen waarop ik werk in overleg ingedeeld.”

Waarmee maak jij als CAREGiver het verschil?
“Door er te zijn. Ik zie snel hoe iemand zich voelt en speel daarop in. Belangrijk is om een vertrouwensband met de klant op te bouwen. Ik kom toch als nieuweling bij een ander over de vloer. Dat is intiem en kwetsbaar. Het is bijzonder om hun mooie levensverhalen te horen. Als ik de foto’s zie, vind ik het bijna jammer dat ik ze niet al veel eerder heb leren kennen. Door dit werk word ik me nog bewuster hoe kwetsbaar en met momenten intens mooi het leven is. Het maakt mij ook gelukkig, als ik zie hoe een cliënt tijdens een wandeling geniet van de zon op het gezicht of de bloemen die bloeien.”

Naast de mooie momenten, krijg je ook te maken met lastige of verdrietige situaties. Hoe ga je daarmee om?
“Verdriet mag er zijn. Naast eenzaamheid, hebben ouderen vaak ook te maken gehad met het verlies van een partner en/of hun eigen gezondheid. Pasgeleden werkte ik bij een klantf die door ALS niet meer kon spreken of lopen. Ik had een speciale band met hem en we hebben samen nog uitjes gemaakt. Hij was heel dankbaar en schreef dat vaak op een briefje. Het was heel verdrietig dat hij uiteindelijk naar het verpleeghuis moest, omdat de zorg te intensief werd. Naast het kwijtraken van een geliefde is ook het verlies van gezondheid, een proces van rouw. Ik zal altijd tijd maken om daar over te praten. Toch probeer ik de mensen ook weer te laten lachen. Als ik dan voorzichtig een glimlach zie verschijnen, terwijl ik weet hoe moeilijk ze het hebben…ben ik ook blij.”

Wat zou je nieuwe CAREGivers mee willen geven?
“Luister met aandacht en oprechte interesse. Probeer niet te oordelen. Je komt als ‘vreemde’ in hun leven Ze zitten in een situatie waar ze niet om gevraagd hebben en zijn daardoor kwetsbaar. Bouw vertrouwen op en toon begrip. Bijvoorbeeld dat het lastig is als ze een eerste keer door jou gedoucht worden. Dat dit een drempel kan zijn. Door te benoemen dat je het snapt, wordt het vaak wat minder spannend. Maar ook de band met de mantelzorger is belangrijk. Praat erover, over hoe zwaar het is en wat het verdriet met ze doet. Ik was laatst bij een echtpaar, waar de vrouw zo opgelucht was om de zorg voor haar man even los te laten. Maar dat kost tijd, dat hoeft niet meteen op een eerste dag. Het gebeurt op het moment dat ze me voldoende vertrouwde. En dan zegt: ‘ik ga met een gerust hart de deur uit, want ik weet dat het goed zit met jou’. Dat geeft me een intens goed gevoel.”

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.