Mantelzorger Florien vertelt…

Terug naar overzicht

Wat doe je wanneer de ondersteuning aan je schoonouders thuis intensiever wordt en je die zelf niet altijd kunt geven? Mantelzorger Florien nam, in overleg met de familie, contact op met Home Instead Thuisservice Rotterdam. Met de komst van de CAREGivers is het nu wel mogelijk om aan de wens van haar schoonouders te kunnen voldoen: Zo lang mogelijk, samen, thuis blijven wonen in hun vertrouwde omgeving. Benieuwd wat dit voor haar als mantelzorger betekent en welke uitdagingen dit met zich meebrengt? Florien vertelt het graag!

“Mijn schoonouders zijn 72 jaar getrouwd”, vertelt Florien. “Twee jaar geleden kwam het leven thuis onder druk te staan. Mijn schoonvader heeft dementie en mijn schoonmoeder heeft fysieke problemen en vindt het lastig om overzicht te houden. De reguliere thuiszorg werd ingeschakeld en via de gemeente Lansingerland werd ons geadviseerd om via de WMO mantelzorgondersteuning aan te vragen. Mantelzorg gaat continu door en iedere vorm van extra ondersteuning was en is enorm welkom!”

Een goed begin is het halve werk
“Al snel vond de kennismaking plaats met klantcoördinator Josephine. De afwijzende houding van mijn schoonmoeder naar extra ondersteuning thuis neemt de nodige uitdagingen met zich mee. Josephine wist hier goed mee om te gaan. Met aandacht en geduld ging ze het gesprek met ons aan. “Probeert u het eerst eens uit. Als u het niks vindt, kunt u er altijd nog vanaf.” Jospehine kon zich goed verplaatsen in de belevingswereld van mijn schoonouders en wist zo een goede start te maken. Zonder de regie bij mijn schoonouders weg te nemen.”

“Mijn schoonouders krijgen nu 7 middagen en 4 ochtenden per week ondersteuning van Home Instead. Het is heel fijn dat CAREGiver Cathy 3 keer per week kan komen. Ze weet wat er speelt en ze voelt goed aan hoe ze de juiste ondersteuning thuis kan geven aan zowel mijn schoonvader als schoonmoeder.”

Meer rust
“Met de komst van Home Instead is er voor mij als mantelzorger meer rust gekomen".De CAREGivers bieden hulp bij de ondersteuning in en om het huis en zorgen voor de juiste begeleiding bij activiteiten. Daarnaast zorgen zij dat er een gevarieerde maaltijd op tafel komt. Qua eten proberen de CAREGivers altijd aan de wensen van mijn schoonouders te voldoen. Het eetmoment neemt voor mij als mantelzorger en voor ons als kinderen de nodige uitdagingen met zich mee. Het is fijn dat wij als familie nu niet altijd de strijd hoeven aan te gaan. Met kennis en kunde weet de CAREGiver een situatie als deze op creatieve wijze om te buigen. Zo houdt mijn schoonmoeder vaak toezicht in de keuken, ze wil het graag op haar eigen manier doen. De CAREGiver pakt dit moment aan en vraagt:“Mevrouw wilt u anders de aardappels schillen?” Dan is mijn schoonmoeder betrokken bij de activiteit en kan ze de aardappels op de gewenste manier schillen. Eenmaal aan tafel wordt er dan toch vaak gegeten. Onlangs liet de CAREGiver weten dat het gezellig was. Dit doet ons als kinderen ontzettend goed.”

CAREGivers uit de eigen omgeving

“Voor elke CAREGiver hebben we als familie enorme bewondering. Waar mijn schoonouders heel tevreden over zijn, is dat alle CAREGivers uit het dorp of de nabije omgeving komen. Dat zorgt direct voor een klik.”

“De lijnen naar het Supportteam op kantoor zijn kort en de betrokkenheid is groot. Ook ’s avonds en in het weekend staat Home Instead voor je klaar. Wanneer de situatie thuis plotseling verandert denkt het Supportteam met je mee. Zo kwam mijn schoonmoeder vorig jaar ten val. Met als gevolg dat mijn vader plotseling en tijdelijk alleen woonde. De WMO verviel en mijn schoonvader kreeg meer uren vanwege een WLZ-indicatie.”

Gouden momenten
“Het was mooi om te zien hoe de CAREGivers er direct voor mijn vader waren in die periode. De ondersteuning thuis verliep heel soepel. Mijn schoonvader ging zelfs naar een terras van een nabijgelegen restaurant met de CAREGiver om een biertje te drinken! Dit zijn echt gouden momenten voor hem.”

Een veiligere situatie thuis
“Dit was ook hét moment dat we, mede op aanraden van de CAREGivers, de woning iets hebben aangepast om de situatie thuis veiliger te maken. Zo hebben we een nieuwe koelkast geïnstalleerd op de grond zodat er geen krukje meer nodig is om iets te pakken. Een ander aandachtspunt was de openhaard. Mijn schoonouders gooiden er van alles in en staken de haard dan ook weleens aan. Dit werd te gevaarlijk. Om die reden hebben we de openhaard daarom dicht gemaakt. Met het dichtmaken van de haard kon de bank ook ander staan en wat blijkt… Ze hebben nu een veel leuker uitzicht op rivier de Rotte!”

Een dikke 10!
“Zelf ken ik ook iemand die CAREGiver is bij Home Instead. Zij ervaart Home Instead als een prettige werkgever. Het is niet alleen de klant maar ook de werknemer die bij Home Instead centraal staat. Dat vind ik heel fijn om te horen! Voor ons als familie is Home Instead echt een uitkomst. Als organisatie krijgen zij een dikke 10!”Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.