Omgaan met mensen met dementie tijdens de corona crisis

Terug naar overzicht

De uitbraak van corona heeft een grote invloed op onze samenleving, en dus ook op mensen met dementie en hun naasten. Hygiënemaatregelen zijn belangrijker dan ooit, we beperken sociaal contact, inloophuizen en Alzheimer Cafés gaan tijdelijk niet door en verpleeghuizen hebben strenge regels voor bezoek. In dit artikel geven we je tips over omgaan met je naaste tijdens deze corona-maatregelen.

De zorg voor mensen met dementie gaat ondanks alles gewoon door, thuis en in het verpleeghuis. Wat kan jij doen om mensen met dementie de komende tijd zo goed mogelijk te ondersteunen?

Gevoelens van onveiligheid

Veel mensen met dementie zullen net als iedereen het nieuws volgen. Dit kan ook bij hen gevoelens van angst en onrust oproepen. Een extra risico is dat een onrustig gevoel blijft hangen, maar dat je naaste vergeet waarom ze zich zo voelt. Mensen met meer gevorderde dementie kijken misschien geen nieuws meer mee, maar nemen gevoelens van onrust wel snel over van jou, familie en zorgmedewerkers.

Advies

Denk goed na over welke informatie gedeeld wordt. Welke tv-programma’s staan aan en welke gesprekken voer je waar je naaste met dementie bij is? Zorg ervoor dat het gewone leven zo veel mogelijk blijft doorgaan. Zorg voor voldoende ontspanning, beweging en frisse lucht (als ’t even kan). Probeer je eigen zorgen niet te veel te uiten bij je naaste.

Extra tips

  • Ga naar buiten als het kan, bijvoorbeeld door te wandelen in het bos of op het strand. Kom je mensen tegen? Steek als groet je hand op en loop door. Vermijd direct contact en drukke plekken.
  • Heeft je naaste een tuin of balkon? Misschien kunnen jullie deze alvast klaar maken voor de lente.
  • Is je naaste verkouden of kan ze niet naar buiten? Kijk dan hoe je binnen in beweging kan blijven. Laat je inspireren door tv-uitzendingen van Nederland in Beweging, de video’s voor zitgymnastiek van Cordaan of de online Beweeggids van het Kenniscentrum Sport & Bewegen.
  • Wil je meer tips voor buiten bewegen? Bekijk de tips om te blijven bewegen. Let er wel op of ze passen bij de Corona-maatregelen.

Ieder verwerkt op eigen wijze

Uiteraard heeft iedereen zijn eigen manier van reageren. De één wil alles weten, de ander sluit zich liever een beetje af. Dit geldt ook voor mensen met dementie. Sommigen zullen niet geïnteresseerd zijn in het nieuws in de wereld, anderen willen juist goed op de hoogte gehouden worden.

Advies

Sluit aan bij hoe je naaste altijd al met problemen is omgegaan. Geef goede en begrijpelijke informatie over wat er aan de hand is.

Minder sociaal contact

Contact met anderen is essentieel voor een goede mentale gezondheid. Dat geldt voor ieder mens, dus ook voor mensen met dementie. Het RIVM adviseert om zo min mogelijk bij mensen op bezoek te gaan. Zeker als je zelf verkoudheidsklachten hebt, is het aan te raden om binnen te blijven. Veel verpleeghuizen hebben de bezoekregels strenger gemaakt. Er mag maar één persoon tegelijk op bezoek komen en/of alleen op bepaalde momenten.

Mensen met dementie zullen de komende periode daardoor minder bezoek krijgen. Gevoelens van isolement, verveling en somberheid liggen op de loer.

Advies

Laat mensen actief weten dat ze niet vergeten worden! Zorg voor voldoende alternatieve contacten en bezigheden. Bel vaker, stuur een sms’je, stuur een mooie kaart of laat (klein)kinderen een tekening maken. Kijk of je via WhatsApp of Skype kunt videobellen. Bijvoorbeeld met de (klein)kinderen, zodat je naaste toch contact met hen houdt.

Extra tips

  • Er wordt aangeraden om elkaar niet aan te raken en 1,5 meter afstand te houden. Wil je elkaar toch aanraken, bijvoorbeeld omdat je naaste heel onrustig is? Was ervoor en erna dan allebei goed je handen (20 seconden) of gebruik desinfecterende handgel.
  • Is je naaste ongeduldig bij het handen wassen? Probeer je naaste af te leiden, bijvoorbeeld door samen een liedje te zingen dat je naaste leuk vindt. Zing bijvoorbeeld 2 x ‘Het regent, het regent’ tijdens het handenwassen.
  • Gaat je naaste normaal regelmatig op pad of krijgt ze van vaste mensen bezoek? Organiseer dan een belcirkel met de mensen met wie ze anders zou afspreken. Bijvoorbeeld met familie, vrienden en mensen van de vereniging, kerk, of sportclub. Maak een schema wie wanneer met je naaste belt. Zo voelt je naaste aanspraak en voelt ze zich minder alleen.

Zorg voor de mensen die zorgen

De zorg voor mensen met dementie is complex en vraagt normaal al om grote toewijding, kennis en ervaring. Van zorgmedewerkers, maar ook van mensen die voor hun naaste zorgen. Als je zorgt voor je naaste kan je het gevoel hebben dat je nu nog zwaarder belast wordt en geïsoleerd raakt. Je kunt je eenzaam gaan voelen.

Advies

Steun elkaar, spreek waardering uit voor iedereen die bijdraagt aan de continuïteit van zorg voor mensen met dementie. Help hen zich te uiten, ontspannen, hoop en goede moed te koesteren, bied hulp en steun aan waar nodig. Stel niet te hoge eisen aan elkaar, toon begrip als taken blijven liggen.

Extra tips

  • Kijk of je misschien wat extra hulp kunt krijgen. Misschien kunnen de buren af en toe een portie extra koken of een keer wat boodschappen doen? Merk je dat buren aarzelen, wijs hen dan op Samen dementievriendelijk.. Daar hebben ze tips en gratis online trainingen voor het omgaan met mensen met dementie. Speciaal voor buurtgenoten!
  • Veel mensen bieden aan om bijvoorbeeld boodschappen te doen voor mensen die dat zelf niet kunnen. Soms doen ze dat door een briefje in de bus te gooien. Of zoek bijvoorbeeld via Twitter of Facebook op #coronahulp.
  • Maak via Myinlife een steunkring aan, waarbij je afspreekt wie wanneer een boodschap doet of gezelschap houdt.

Lees ook het algemene advies van Alzheimer Nederland over Corona en dementie.

Bel RodeKruis bij vragen over thuisisolatie, quarantaine en extra hulp

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Bel dan met de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888. Dit nummer is van maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 8:30-21:00 uur, op vrijdag tussen 8:30-18:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur. Kijk ook op rodekruis.nl.

Heb je vragen of tips?

Heb je vragen over omgaan met dementie? Bel dan de AlzheimerTelefoon: 0800 – 5088

Heb je goede tips voor anderen? Deel deze dan op het Forum

Dit artikel is geschreven met hulp van Maritza Allewijn, Gz-psycholoog in de ouderenzorg en expert op dementie.nl

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.