Moederdag

Terug naar overzicht

Ken jij de oorsprong van Moederdag?

Het is de tweede zondag in mei en dat betekent: Moederdag! Voor senioren met dementie en hun naasten een mooie kans om op deze traditie in te haken.

Met name bij dementie kan het delen van herinneringen aan vorige Moederdagen of het creëren van nieuwe herinneringen met familie en dierbaren een waardevol en betekenisvol moment zijn. Juist op dit soort traditionele momenten uit het verleden kunnen de herinneringen uit de vroege jeugd weer even levendig worden.

 

Moederdag wereldwijd

Moederdag is een dag die wereldwijd wordt gevierd om onze moeders en moederfiguren te eren voor hun onvoorwaardelijke liefde en toewijding. Hoewel de viering van Moederdag in verschillende delen van de wereld op verschillende dagen plaatsvindt, wordt het meestal gevierd op de tweede zondag van mei. Maar wist je dat de oorsprong van Moederdag teruggaat tot het oude Griekenland en Rome?

Hoe Moederdag een officiële feestdag werd
Tijdens festivals in het voorjaar werden de moedergodinnen Rhea en Cybele vereerd in het oude Griekenland en Rome. Pas in de Verenigde Staten begon de moderne viering van Moederdag in het begin van de 20e eeuw, toen Anna Jarvis een campagne startte om een officiële feestdag ter ere van moeders te creëren. In 1914 werd Moederdag een nationale feestdag in de Verenigde Staten, gevolgd door andere landen, zoals Canada en Australië.

Moederdag als uiting van waardering
Hoewel Moederdag aanvankelijk bedoeld was als een dag om moeders te eren en te bedanken voor hun toewijding en liefde, veranderde de viering in de loop der jaren enigszins. Tegenwoordig is het ook een commerciële gelegenheid geworden om cadeaus te geven, zoals bloemen, chocolade en sieraden. Maar ondanks deze veranderingen blijft Moederdag een belangrijke dag om de relatie tussen moeders en kinderen te vieren.

De kracht van tradities bij dementie
Daarom is het belangrijk om deze tradities te blijven vieren, ook wanneer dat vraagt om een creatieve benadering vanwege dementie. Als CAREGiver of mantelzorger kan je bijvoorbeeld een gesprek aanknopen over de dingen die de senior graag deed met zijn of haar moeder. ‘Hoe vierden jullie eigenlijk Moederdag?’ of ‘Wat is de mooiste herinnering die u heeft aan uw moeder?’ Kunnen hierbij passende openingszinnen zijn. Ligt de eigen moeder gevoelig, dan kun je Moederdag ook anders insteken door een gesprek aan te gaan over hoe de senior met zijn of haar eigen kinderen Moederdag viert.

Heb je als mantelzorger of CAREGiver tips hoe je kunt inhaken op een bijzondere traditie? Laat het achter in de comments onder deze facebookpost.

Namens Home Instead wensen wij alle moeders een fijne Moederdag!

 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.