Tips voor de wintertijd

Terug naar overzicht

De wintertijd gaat in! Met name voor senioren met dementie kan dit een grote impact hebben. De biologische klok raakt van slag en de vaste elementen van de dag kloppen voor het gevoel niet meer met het licht buiten. Om de overgang van zomer- naar wintertijd zo klein mogelijk te maken delen we graag een aantal tips die je als CAREGiver of mantelzorger direct kunt toepassen bij senioren thuis.

1. Geef het aan

Bereid de senior voor door uit te leggen dat de wintertijd in gaat. Zo kan de senior aan het idee wennen. Bij dementie kan dit een uitdaging zijn. Je kunt het als CAREGiver of mantelzorger ook anders aanpakken door bijvoorbeeld in te haken op momenten uit het verleden. “Weet u nog dat het ’s ochtends in de winter heel donker kan zijn?” Of “In de winter is het minder lang licht maar kunnen we wel gezellig de lampjes aan doen.” Door te kletsen over de winter en alles wat daarbij hoort kan het onderwerp meer gaan leven. Vanuit Home Instead blijft de regie altijd bij de senior en leggen we de focus op wat nog wel mogelijk is. Dit is een mooi voorbeeld van hoe het ook kan.

2. Maak het visueel

Maak het visueel en tastbaarder door ook op bijvoorbeeld de kalender aan te geven dat de wintertijd in gaat. Dat biedt voor de senior houvast en is tegelijk een reminder.

3. Houd vast aan de routine

Juist in de periode waarin we veranderen van zomer- naar wintertijd is het belangrijk om nog meer waarde te hechten aan de vaste routine, zeker bij senioren met dementie.

4. Help bij het aanpassen van de klokken

Het klinkt zo eenvoudig maar in de praktijk worden mensen te vaak herinnerd aan de zomertijd door klokken die te laat (of soms helemaal niet) worden aangepast. Maak er een activiteit van en verzamel alle klokjes in huis en verzet deze samen. Een moment als deze kan ook worden aangehaald om te praten over vroeger. Misschien verzetten jullie een oud horloge met emotionele waarde of verzetten jullie samen een koekoeksklok met een bijzonder verleden.

Vind je het lastig te onthouden wanneer de klok voor of achteruit gaat? Handig ezelsbruggetje: In de WINtertijd, win je tijd en gaat de klok een uur achteruit. In het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit. 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.