Kalinka Kester: onafhankelijke mantelzorgmakelaar en cliëntondersteuner

Terug naar overzicht

“Ik ben de gids in het zorgdoolhof en zoek altijd naar de beste oplossing”

Bij professioneel mantelzorgmakelaar en cliëntondersteuner Kalinka kun je terecht met alle zorgvragen. Van een indicatiestelling, uitleg van de mogelijkheden tot vergoedingen of de aanvraag voor extra zorg. “Ik ben de gids in het zorgdoolhof. In een woud van regels, wetten en uitzonderingen, waar veel meer mogelijk is dan je vaak denkt. Bij cliënten en mantelzorgers breng ik eerst de zorgvraag en daarna de knelpunten in kaart. De volgende stap is kijken waar de prioriteiten liggen. Dat ik er ben en in overleg de regeltaken overneem, zorgt vaak al voor zoveel meer rust.”
“Het eerste contact is telefonisch en als het nodig is volgt daarna persoonlijk gesprek. Mijn eerste vraag is vaak: wat zou je willen zonder beperking van geld en tijd? Daarna brengen we samen in kaart wat er nodig is en kan. Vertrekpunt is de huidige situatie, maar die kan snel veranderen bij bijvoorbeeld dementie. Dus ik spreek meerdere scenario’s met alle betrokkenen door. Insteek is zo lang mogelijk thuis, maar als dat niet meer gaat waar is dan een plek naar keuze? Dat is soms lastig en verdrietig, maar ik vraag door om meerdere mogelijkheden op een rij te zetten.”

Overbelaste mantelzorgers

“Vaak zijn mantelzorgers overbelast. Ze proberen een evenwicht te zoeken tussen gezin en werk en de zorg voor hun ouders, partner of kind. Daardoor is er vaak structureel en langere tijd, geen ruimte meer om zelf op adem te komen. Extra zorgondersteuning geeft net de ruimte die ze nodig hebben. Ook het komt regelmatig voor, dat er conflicten spelen tussen broers en zussen. Daarbij treed ik op als intermediair. In mijn vak is goed luisteren en kijken heel belangrijk. Zien wat er niet gezegd wordt, maar wel een belangrijke rol speelt.”

Fijne samenwerking

“Sinds de start van Home Instead Apeldoorn werk ik heel plezierig met Angelino en zijn team samen. We vullen elkaar snel en efficiënt aan. Home Instead geeft de zorg en ik sluit daarop aan. Met vragen over bijvoorbeeld indicatiestellingen en de vergoedingen vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet langdurige zorg (Wlz), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Persoonsgebonden Budget (PGB). Bij Home Instead gaan ze voor hun cliënten tot het uiterste om tot de beste oplossing te komen. Daarbij denken ze altijd in mogelijkheden en dat is ook voor mij ook altijd eerste prioriteit.”

Vertrouwen

“Ik werk onafhankelijk en kan zo de mantelzorger en/of cliënt objectief adviseren. Mijn klanten zijn ouderen of jongeren die ondersteuning bij het aanvragen van zorg nodig hebben. Het mooiste aan mijn beroep? De voldoening die het geeft als ik weer perspectief kan bieden. Wat me iedere keer weer raakt, is hoe snel je met elkaar vertrouwd raakt. Ik kom zoveel bijzondere, mooie mensen tegen. Die verbinding is er vaak al tijdens een eerste telefoongesprek.”

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.