Bewegen: De Sleutel tot een Positieve Levensstijl voor Ouderen

Terug naar overzicht

Bewegen is niet alleen een activiteit; het is een essentieel onderdeel van een gezonde en positieve levensstijl, vooral voor ouderen. Terwijl de jaren voorbijgaan en het lichaam verandert, blijft beweging een krachtig instrument om de algehele gezondheid en het welzijn te bevorderen.

 CAREGiver: “Elke woensdag kom ik bij een mevrouw van 52 jaar. Zij heeft cognitieve problemen en kan daardoor niet zelfstandig activiteiten ondernemen. In het verleden heeft ze veel gezommen,

daarom ga ik elke woensdag samen met haar zwemmen. Omdat ze veel sneller zwemt dan ik, neemt ze me iedere week mee op sleeptouw in het water. Dat is bijzonder. In het dagelijks leven is zij afhankelijk van anderen, nu is ze sneller dan ik. Dit maakt haar zichtbaar trots en blij. Het geeft haar veel positieve energie en mij ook als ik haar zo gelukkig zie.”

 Beweegspel

Regelmatig bewegen is de sleutel tot het behoud van fysieke vitaliteit. Bewegen helpt bij het behouden van spierkracht, flexibiliteit en mobiliteit, waardoor dagelijkse activiteiten gemakkelijker en comfortabeler worden. Om bewegen te stimuleren heeft Home Instead  speciaal voor ouderen een uniek beweegspel ontwikkeld. De pionnen leiden spelers over het bord langs korte opdrachten. Kijk over de schouder, beweeg met een enkel, kom uit de stoel en ga eventjes staan zijn voorbeelden van kleine bewegingen die samen bijdragen aan de fysieke gezondheid.

CAREGiver: “Ik ben met een meneer van 90 jaar met dementie het beweegspel gaan doen omdat hij anders niet uit zijn bank komt. Zodra we het spel gaan spelen komt de strijdlust bij hem naar boven. Hij wil winnen en alle opdrachten goed doen. Het is heerlijk om te zien hoe je al spelenderwijs mensen op een leuke manier aan het bewegen krijgt.”

 

Vitaal ouder worden

Sterke spieren zorgen ervoor dat ouderen langer zelfstandig dagelijkse taken kunnen blijven uitvoeren zoals het doen van bijvoorbeeld de boodschappen. Dit vermindert de afhankelijkheid van anderen. Een van de meest voorkomende zorgen onder ouderen is het risico op vallen, wat kan leiden tot ernstige verwondingen en langdurige complicaties. Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het verbeteren van balans, coördinatie en spierkracht, waardoor het risico op vallen aanzienlijk wordt verminderd. Hierdoor kunnen ouderen met meer vertrouwen en zekerheid navigeren in hun dagelijkse omgeving.

 

Gelukkiger door te bewegen

Tijdens een intensievere beweging komen endorfines vrij. Dit zijn ‘gelukshormonen’ die zorgen voor een gelukkig en voldaan gevoel. Bewegen heeft niet alleen fysieke voordelen, het heeft dus ook een positieve invloed op de geestelijke gezondheid. Het is bewezen dat lichaamsbeweging stress vermindert, stemmingen verbetert en kan helpen bij het voorkomen van een depressie. Het deelnemen aan groepslessen, wandelgroepen of sportactiviteiten is niet alleen gezond, het is ook erg gezellig. Je ontmoet nieuwe mensen en door samen te bewegen wordt je gestimuleerd om actief te investeren in een positieve leefstijl. 

Kortom, beweging is niet alleen gezond, maar ook cruciaal voor het welzijn van ouderen. Voldoende beweging zorgt voor fysieke, mentale en sociale voordelen die essentieel zijn voor het behoud van een gezonde en gelukkige levensstijl naarmate we ouder worden.

Voor slechts 10 euro kun jij ook gebruik maken van ons unieke beweegspel!  We ontvangen je aanvraag graag per mail via info.wbo@homeinstead.nl.

 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.