Mentaal gezond: Door een positieve leefstijl lekkerder in je vel

Terug naar overzicht

Een goede geestelijke gezondheid heeft directe invloed op de kwaliteit van leven. Zit je lekker in je vel, dan kun je beter omgaan met de uitdagingen die horen bij het ouder worden. Het helpt veerkrachtig te blijven wanneer veranderingen of tegenslagen het pad kruisen.

 Ouderen krijgen te maken met verschillende uitdagingen die hun mentale welzijn kunnen beïnvloeden. Denk daarbij aan eenzaamheid, het verlies van geliefden, fysieke gezondheidsproblemen en veranderingen in levensomstandigheden. Het is daarom erg belangrijk om bewust te zijn van de behoeften van ouderen op het gebied van mentale gezondheid en manieren te vinden die de positieve geestelijke gesteldheid behouden. Bij Home Instead is hier veel aandacht voor.

 CAREGiver: “Mevrouw heeft vandaag veel verdriet omdat ze denkt dat haar zus net is overleden. Dit is al 2 jaar geleden gebeurd, maar voor mevrouw lopen heden en verleden erg door elkaar. Ik geef haar een kopje koffie met een koekje en laat haar opnieuw haar verhaal vertellen. Als oude herinneringen opkomen, vraag ik door zodat langzaam het besef komt dat haar zus langer geleden is overleden. Samen halen we herinneringen op en vraag ik wat ze haar zus nog zo graag zou willen zeggen. Na het gesprek is ze opgelucht en bedankt ze me voor de oprechte aandacht. Het is zo dankbaar dat je met oprechte aandacht en compassie écht wat voor de ander kan en mag betekenen.”

 Een goede mentale gezondheid draagt bij aan een gelukkig leven. Daarnaast heeft het ook een grote invloed op de fysieke gezondheid van ouderen. Stress, angst en depressie kunnen het immuunsysteem verzwakken en het risico op verschillende gezondheidsproblemen verhogen. Door te werken aan het mentale welzijn kunnen ouderen dus niet alleen hun geestelijke gezondheid verbeteren, maar ook hun algehele gezondheid en welzijn bevorderen.

 

 Tips voor het bevorderen van de mentale gezondheid

 

 Stimuleer sociale verbindingen: Moedigen ouderen aan om actief deel te blijven nemen  aan sociale activiteiten. Het onderhouden en versterken van sociale contacten kan een krachtig middel zijn tegen eenzaamheid en isolatie.

 Organiseer activiteiten: Het aanbieden van activiteiten zoals puzzels, lezen, en het leren van nieuwe vaardigheden, kan helpen bij het behoud van cognitieve functies en het geestelijk welzijn.

 Beweeg: Regelmatige lichaamsbeweging heeft niet alleen voordelen voor de fysieke gezondheid, het kan ook helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming.

 Er voor iemand zijn: Door te luisteren, en de dingen te doen die ouderen belangrijk vinden zijn we er voor onze ouderen. Deze ondersteuning is erg waardevol en geeft een gevoel van erkenning, waardering en respect.

 Het bevorderen van de mentale gezondheid bij ouderen is van cruciaal belang voor het welzijn en een positieve leefstijl.  Met extra aandacht voor het mentale welzijn, de behoeften van ouderen en de juiste ondersteuning helpen we samen mensen gelukkiger ouder te laten worden. 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.