Wandelen: De gezonde stap naar een positieve levensstijl

Terug naar overzicht

Voor veel ouderen kan de gedachte aan intensieve lichaamsbeweging ontmoedigend zijn. Echter, één activiteit die iedere leeftijdscategorie kan helpen om fit te blijven en een positieve levensstijl te omarmen is wandelen. Wandelen is niet alleen een laagdrempelige activiteit, maar het biedt ook een scala aan gezondheidsvoordelen. Laten we eens kijken waarom wandelen zo'n waardevolle praktijk is voor mensen die streven naar een gezond en gelukkig leven.

 

CAREGiver Esther: “Een van de eerste klanten die ik ontmoette bij Home Instead was een man op leeftijd. Hij had een oogziekte, werd geleidelijk aan helemaal blind en zat de hele dag binnen. Als ik kwam maakten we altijd samen een rondje rondom zijn huis, in zijn eigen vertrouwde omgeving. Omdat ik enkele keren per week bij de klant op bezoek kwam werden de rondjes regelmatiger en hebben we de bewegingen uitgebreid met een paar oefeningen van de fysiotherapeut. We zagen de spierkracht en vitaliteit toenemen, dat is zo fijn.

 

Beweging en gezondheid

Het is bekend dat regelmatige lichaamsbeweging essentieel is voor een goede gezondheid. Wandelen versterkt onze spieren, verbetert de cardiovasculaire gezondheid en helpt ons een gezond gewicht te behouden. Regelmatig wandelen kan het risico op chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en depressie verminderen.

Mentale welzijn

Wandelen heeft ook aantoonbare voordelen voor ons mentale welzijn. Het is bewezen dat wandelen stress vermindert, de stemming verbetert en zelfs symptomen van angst en depressie kan verminderen. Tijdens het wandelen hebben we de mogelijkheid om onze gedachten te ordenen, problemen te overdenken en creatieve oplossingen te bedenken. Het is een vorm van meditatie in beweging, waarbij we ons bewust worden van onze ademhaling en onze omgeving, waardoor we meer in balans komen en beter in staat zijn om met de uitdagingen van het leven om te gaan.

“Na een wandeling merk ik direct dat een klant lekkerder in zijn of haar vel zit. Eventuele onrust of stijfheid is grotendeels weg. Mijn doel is dan behaald.”

Sociale Interactie

Wandelen biedt ook kansen voor sociale interactie. Of het nu gaat om een ontspannen wandeling met een vriend of een groepswandeling met gelijkgestemde mensen, het delen van deze ervaringen met anderen kan verrijkend zijn. Het versterkt onze relaties, bevordert een gevoel van gemeenschap en kan een bron van steun en inspiratie zijn.

“Ook bij Home Instead gaan we regelmatig lekker naar buiten. Het supportteam loopt consequent een mooie ronde tijdens de lunch en sporen collega’s aan om mee naar buiten te gaan. Goed voor de gezondheid, maar vooral ook heel erg gezellig. Je leert elkaar écht anders kennen als je kletst tijdens een wandeling.”

Praktische en veilige tips voor Wandelen

Om optimaal te profiteren van de voordelen van wandelen voor een positieve levensstijl, zijn hier enkele praktische tips:

  • Stel realistische doelen: Begin met kleine afstanden en bouw langzaam op.
  • Wees consistent: Maak wandelen een regelmatig onderdeel van je routine.
  • Plan vaste tijden in voor je wandelingen en maak er een gewoonte van om te gaan, zelfs als het weer niet perfect is.
  • Draag comfortabele, ondersteunende schoenen en kleding.
  • Zorg voor hydratatie en bescherming tegen de zon.
  • Gebruik een wandelstok of wandelhulp indien nodig voor stabiliteit.


Conclusie

Met een breed scala aan fysieke, mentale en sociale voordelen biedt wandelen een toegankelijke en effectieve manier om fit te blijven en van het leven te genieten, ongeacht leeftijd of fitheidsniveau. Dus waar wachten we nog op? Trek schoenen aan en ga erop uit!

Vind je het leuk om verschillende routes te verkennen en nieuwe gebieden te ontdekken? Bekijk op de website van Welkom in Breda welke mooie wandelroutes die al voor je in kaart zijn gebracht  :https://www.welkominbreda.nl/nl/doen/wandelen-fietsen/onbekende-wandelroutes-in-de-baronie 

 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.