5 tips om te wennen aan de wintertijd

Terug naar overzicht

Van zaterdag op zondag gaat de klok een uur achteruit. Door het verschuiven van de tijd wordt het vroeger licht én vroeger donker.


Sommige mensen hebben er helemaal geen last van, maar voor veel senioren is dat niet het geval. De biologische klok raakt van slag en de vaste elementen van de dag kloppen voor het gevoel niet meer met het licht buiten. 

Met name voor senioren met dementie kan de overgang naar de wintertijd enorm verwarrend en frustrerend zijn. Om de overgang zo klein mogelijk te maken delen we vanuit Home Instead Thuisservice Den Haag graag 5 tips waarmee je de overgang zo klein mogelijk kunt maken voor uzelf, als familielid, mantelzorger of als CAREGiver.

1. Ga wanneer het kan veel naar buiten

In de winterperiode is er minder daglicht. Maak gebruik van het licht en de zonnige uurtjes die er wel zijn en ga naar buiten wanneer dat mogelijk is. Ook een korte wandeling of even op een stoel genieten van het winterzonnetje in de tuin of op het balkon kan al een verschil maken!

2. Bereid je voor op de avond

Laat ’s avonds zien dat de dag is afgelopen door gordijnen te sluiten en het licht te dimmen. Zet een rustgevend muziekje op en vermijd televisie of andere schermpjes. De interne klok houdt namelijk geen rekening met technische ontwikkelingen. Wist je dat je door het blauwe licht van beeldschermen geen melatonine aanmaakt? Je lichaam begint dan pas met de aanmaak van melatonine wanneer je rustig in bed ligt. Het kan hierdoor veel langer duren voordat je je moe voelt en in slaap valt.

3. Houd vast aan de huidige routine

Juist in de periode waarin we veranderen van zomer- naar wintertijd is het belangrijk om nog meer waarde te hechten aan de vaste routine, zeker bij senioren met dementie. Besteed extra aandacht aan de maaltijden. Ontbijt, lunch en avondeten geven structuur aan de dag.

4. Gun het lichaam de tijd

Neem letterlijk meer de tijd om aan de wintertijd te wennen. Sta niet direct een uur later op maar verplaats de wekker over 6 dagen bijvoorbeeld elke dag 10 minuten. Dat is al een stuk minder ingrijpend dan in één keer 60 minuten.

5. Vergeet niet alle klokken aan te passen

Het klinkt zo simpel, maar hoe vervelend is het wanneer je steeds wordt geconfronteerd met de 'oude tijd'. Het is de nummer één reden waardoor mensen te laat komen aan het begin van de zomer- of wintertijd. Voor senioren kan het lastig zijn om zelf alle klokken aan te passen, denk bijvoorbeeld aan de klokjes op ovens en magnetrons deze worden vaak overgeslagen.

 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.