Bijeenkomst intimiteit en seksualiteit bij dementie

Terug naar overzicht

Praten over intimiteit en seksualiteit wordt vaak als lastig ervaren. Een taboe. Vanuit Home Instead Thuisservice Den Haag willen we dit patroon als zorgprofessional doorbreken. Voor de huidige lockdown hebben we daarom Dr. Frans Hoogeveen uitgenodigd om samen met onze ketenpartners, zoals casemanagers dementie en wijkverpleegkundigen dit onderwerp te bespreken. Frans Hoogeveen is specialist dementiezorg en schreef onlangs het boek Intimiteit en Seksualiteit bij Dementie. 

Intimiteit en seksualiteit horen bij leven. Iedereen heeft in meer of mindere mate behoefte aan intimiteit en seksualiteit. Ook mensen met dementie. 

In de praktijk levert dat soms lastige situaties op met bijvoorbeeld een groot gevoel van onbegrip als gevolg. Dit moet en kan ook anders. Wanneer iemand dementie heeft, kan de behoefte aan intimiteit en seks veranderen. Zowel bij de persoon zelf, als bij de partner. 

Het is belangrijk om met elkaar te blijven communiceren. Voor mensen met dementie en hun partners maar ook voor ons als zorgprofessionals. Maar hoe doe je dat wanneer de situatie lastiger is? Tijdens de bijeenkomst legde Dr. Frans Hoogeveen uit hoe je mensen met dementie en hun naasten in staat kunt stellen om intimiteit en seksualiteit te ervaren en hoe je de onderwerpen kunt bespreken. 

Door het initiatief te nemen om het onderwerp bespreekbaar te maken en de samenwerking op te zoeken met onze partners in de keten willen we als Home Instead Den Haag mensen met dementie en hun partners helpen om met elkaar in verbinding te blijven staan. 

Heb je zelf vragen?  Vind je het lastig om de eerste stap te zetten? 
Het boek van Frans Hoogeveen kan je verder helpen en je voorzien van nieuwe inzichten en adviezen. 

 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.