De 40-70 regel geeft opening tot gesprek!

Terug naar overzicht

Uit onderzoek blijkt dat (volwassen) kinderen en ouder(s) moeite hebben om het gesprek aan te gaan over ouder worden en de gevolgen daarvan. Dat is natuurlijk niet voor niets. Het zijn gevoelige onderwerpen waarbij je als familie grotendeels zelf moet beslissen wanneer je hier actie op onderneemt. ‘Wat als u niet langer zonder hulp thuis kunt blijven wonen?’ Of vanuit de senior: ‘Hoe vertelt u aan uw volwassen kinderen dat u het niet langer zelfstandig redt en hun hulp nodig heeft?’ ‘Wat gaat u doen als autorijden niet meer verantwoord is?’

Binnen Home Instead Thuisservice zien we te vaak gebeuren dat dit gesprek te laat wordt aangegaan. Families praten niet en dat zorgt vaak in een later stadium voor conflicten. Om deze reden hebben we daarom de 40-70 regel ontwikkeld. Dit houdt in dat als je rond de 40 bent en/of je ouders zijn zo rond de 70, het tijd wordt om te beginnen met praten over dit soort gevoelige onderwerpen die onlosmakelijk verbonden zijn met het ouder worden.

Zie de 40-70 regel als de opening tot gesprek. Een eerste stap om bepaalde onderwerpen bespreekbaar te maken of om over na te denken, ook al zijn de gevolgen hiervan nu nog niet direct aan de orde.

Aan de hand van de 40-70 regel hebben we een actieplan ontwikkeld. Het ‘actieplan voor succesvol ouder worden’ met als doel: het ouder worden met meer vertrouwen, samen, tegemoet te zien.

Hierin kijkt u samen naar de leefkeuzes, financiële keuzes, gezondheid, relaties, autorijden en de laatste levensfase. Tevens biedt het actieplan ruimte om belangrijke informatie te noteren.

Het maken van weloverwogen en verstandige persoonlijke keuzes kan u helpen om zorgelozer te toekomst in te gaan. Stel het daarom niet langer uit en ga het gesprek aan!

Download hier het ‘Actieplan Succesvol Ouder Worden’.

 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.