Dementie herkennen: 5 signalen

Terug naar overzicht

In Nederland leven naar schatting 290.000 mensen met een vorm van dementie. Door de vergrijzing zal dat aantal de komende jaren hard stijgen. Het is daarom belangrijk dat we onze samenleving goed inrichten voor mensen met dementie en het in een vroeg stadium herkennen. Dat voorkomt onbegrip en helpt iedereen die ermee te maken heeft. Wanneer weet je of er echt iets aan de hand is met een naaste bij jou in de omgeving?

Dementie herkennen

We vergeten allemaal af en toe een afspraak of de naam van iemand die we vaag kennen. Dat is heel normaal. Maar wanneer moet je alert zijn op signalen van dementie? De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon. Dit maakt het lastig om de signalen snel te herkennen. Deze 5 symptomen kunnen wijzen op een beginfase van dementie:

1. Geheugenverlies: geheugenproblemen, zoals het vergeten van recente gebeurtenissen, kan een van de eerste tekenen zijn dat iemand een vorm van dementie heeft.

2. Dagelijkse handelingen kosten meer moeite: hobby’s worden lastiger om uit te voeren en iemand loopt vast met het uitvoeren van andere vanzelfsprekende handelingen, zoals koken.

3. Verwardheid: wanneer iemand niet meer weet welke dag en/of datum of seizoen het is, kan dit wijzen op dementie. Ook klokkijken wordt voor iemand met dementie vaak lastiger.

4. Spullen kwijtraken: liggen spullen steeds vaker niet meer op de ‘normale’ plek? Vond je bijvoorbeeld huissleutels in de koelkast of een tandenborstel in de oven?

5. Visuele problemen: iemand met dementie kan moeite krijgen met lezen, kleuren onderscheiden of zichzelf in de spiegel herkennen.

Gebeurt het steeds vaker en treden naast problemen met het geheugen ook andere veranderingen op? Wanneer het gedrag en karakter begint te veranderen en jij of iemand in je omgeving niet meer weet welke dag het is, kunnen dit signalen zijn dat er sprake is van een vorm van dementie. Herken je één of meerdere signalen en merk je dat het gedrag van een naaste in je omgeving verandert? Maak dan een afspraak met de huisarts.

Herken jij de signalen van dementie?

Weet je op welke manier je iemand met dementie kunt helpen? Lukt het je om dementie te herkennen en durf je het bespreekbaar te maken binnen je persoonlijke omgeving? Dat is dementievriendelijk! Het is ons doel dat senioren met dementie mee blijven doen aan de maatschappij. We kunnen daar samen een steentje aan bijdragen. Dat vraagt om begrip en hulp van ons allemaal. Als je de signalen van dementie bij senioren herkent en weet op welke manier je kunt helpen en reageren, maakt dat de samenleving dementievriendelijker.Een mogelijk bijkomend gevolg van dementie is dat mensen met het ziektebeeld in een maatschappelijk isolement terecht kunnen komen. Zij stuiten dagelijks op onbegrip en dat levert veel onrust op. Met de campagne ‘Samen Dementievriendelijk’ wordt ingezet op meer erkenning, herkenning en begrip. Dat maakt het voor mensen met dementie gemakkelijker om deel te blijven nemen aan onze samenleving.

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.