Wat kun je doen voor eenzame senioren in je omgeving?

Terug naar overzicht

Meer dan de helft van de senioren ouder dan 75 jaar zegt zich eenzaam te voelen. Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het doet is voor iedereen anders. Je kunt aan de buitenkant lastig zien of iemand gevoelens van eenzaamheid ervaart en er wordt helaas nog weinig over gepraat. Het is daarom goed om alert te zijn op signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid. Hoe eerder eenzaamheid wordt herkend, hoe meer je voor iemand kunt doen. Op de website van Een tegen eenzaamheid worden handige tips gegeven om eenzaamheid te herkennen. Wij vertellen je graag wat je zelf kunt doen voor eenzame senioren in je omgeving. 

Eenzaamheid toegenomen door coronamaatregelen

Het kabinet ontwikkelt een maatschappelijk steunpakket gericht op sociaal en mentaal welzijn, onder andere vanwege de toegenomen eenzaamheid. De coronamaatregelen hebben een grote weerslag op het mentaal welzijn van veel mensen, maar zeker voor kwetsbare groepen. Daarom is er ook speciaal aandacht voor eenzame senioren. Nu zij door de coronamaatregelen vaak nog minder sociale contacten hebben, nemen gevoelens van eenzaamheid toe. 

Kleine gebaren maken een groot verschil

Heb jij eenzame senioren in je omgeving? Bijvoorbeeld een opa, oma of buurvrouw? Kleine gebaren maken een groot verschil. Veel senioren zijn al maanden aan huis gekluisterd, omdat zij niet naar buiten durven uit angst voor besmetting. Vraag senioren in je omgeving eens of je iets voor hen kunt doen. Ze vertellen je misschien niet direct dat ze zich eenzaam voelen, maar het is fijn om hen te laten weten dat je aan ze denkt. Maak een praatje, ga eventueel even samen naar buiten, of maak een afspraak om te gaan beeldbellen. Er zijn speciale tablets waarop beeldbellen en het sturen van foto’s eenvoudig wordt gemaakt voor senioren, zoals die van Memory Lane.

Omapost

Met omapost kun je een senior in je omgeving een kaartje sturen per post. Ook als je zelf geen opa of oma meer hebt. In dat geval word je aan iemand gekoppeld die behoefte heeft aan persoonlijk contact. Een bijzonder mooi initiatief en de kaartjes worden tegen kostprijs verzonden. Stuur nu een kaartje via omapost.

Bellen met eenzame senioren: de Zilverlijn

De Zilverlijn is een initiatief van het Ouderenfonds. Ze zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die wekelijks contact opnemen met een senior voor een praatje of een goed gesprek. De reacties van senioren die gebruikmaken van de Zilverlijn zijn positief. Lees hier meer.

Lokale activiteiten

Zoek naar lokale activiteiten voor eenzame senioren. De gemeente Den Haag zet zich bijvoorbeeld actief in, met het actieplan ‘Met z’n allen niet alleen’. Op de speciale website van ‘Eerste hulp bij eenzaamheid’ vind je een overzicht van lokale initiatieven.  

 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.