Start het jaar goed en pas deze 4 tips toe voor een veiligere woonomgeving!

Terug naar overzicht

Iedere 6 minuten belandt een senior op de Spoedeisende hulp vanwege een val in de eigen woning. Juist thuis, waar mensen zich het veiligst voelen, lopen zij het grootste risico om te vallen. Voorkomen is beter dan genezen.

Start 2021 goed door samen de potentiële valrisico's in kaart te brengen.
Misschien lukt het nog niet om alles direct aan te passen i.v.m. met de huidige maatregelen maar je kunt wel alvast de potentiële gevaren in kaart brengen zodat je deze zo snel mogelijk kunt aanpakken!

Vandaag delen we daarom graag 4 tips voor een veiligere woonomgeving.

1. Pas de verlichting aan waar nodig

Juist in deze donkere dagen is verlichting belangrijker dan ooit. Bekijk of er extra verlichting nodig is en of de aanwezige lichtschakelaars nog werken en toegankelijk zijn. Wist je dat er tegenwoordig ook lichtsystemen zijn die je aan en uit kunt zetten door een spraakopdracht te geven? Een andere optie is om een bewegingssensor te installeren, ideaal voor op de gang wanneer de senior bijvoorbeeld 's nachts naar het toilet moet.

2. Richt de keuken opnieuw in

Bekijk welke producten het meest worden gebruikt en zet deze in de kastjes waar de senior gemakkelijk bij kan. Schoonmaakmiddelen kunnen een gezondheidsrisico vormen voor senioren, met name voor mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Overweeg om deze op een veilige plaats of in afgesloten kasten op te bergen. Wist je dat de buitenkant van de koelkast een handige plek kan zijn voor het ophangen van contactgegevens bij noodgevallen?

3. Pas de thermostaat aan

Bestaat er een kans dat het water te warm wordt? Adviseer de waterthermostaat onder 45°C te zetten, zodat het water in de douche en wastafel geen gevaarlijke of oncomfortabele niveaus overschrijdt. Je kunt er ook voor kiezen om de warm- en koudwaterkranen duidelijk te labelen op max. 40 °C.

4. Controleer de trap

Misschien wel één van de grootste valrisico's in huis is de trap. Controleer of de leuningen nog goed vast zitten zodat de senior voldoende houvast heeft. Is de trap glad? Adviseer om zelfklevende trapmatten of een tapijtloper aan te brengen.

Spreek samen af dat jullie de trap altijd leeg houden dus geen spulletjes op de treden die nog mee naar boven moeten. Losliggende spullen kunnen het gevaar op vallen vergroten net zoals kleedjes door de woning die niet goed blijven liggen.

Heb je zelf ook nog tips voor een veiligere woonomgeving? Deel ze in de comments onder deze post op Facebook!

 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.