Eenzaamheid doorbreken doen we samen

Terug naar overzicht

Veel Nederlanders voelen zich eenzaam. Met het actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’ wil de overheid eenzaamheid onder ouderen onder de aandacht brengen en doorbreken. Want eenzaamheid heeft een grote weerslag op het mentaal welzijn en de fysieke gezondheid. 75-plussers ervaren de meeste eenzaamheid in het dagelijkse leven. Home Instead Thuisservice heeft zich in 2020 aangesloten bij het actieprogramma en de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Graag dragen wij bij aan een samenleving die ervoor staat dat senioren meedoen en voelen dat zij ertoe doen, ook als zij minder vitaal en actief zijn.



Huisbezoeken en digitaal contact

Omdat fysiek bezoek niet altijd mogelijk is, richt het programma zich ook op digitaal contact. Toch is dat niet voor alle senioren een optie. Bovendien is eenzaamheid vaak een verborgen probleem: het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt nog weinig over gepraat. Eenzaamheid doorbreken is maatwerk. Het is belangrijk om eenzaamheid te herkennen, bespreekbaar te maken en bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Uit onderzoek van de Tilburg University blijkt dat het contact met mensen die iets verder van je af staan, zoals kennissen en buren, belangrijk is in het verminderen van het gevoel van eenzaamheid. Die contacten zijn juist tijdens de coronacrisis afgenomen.

Eenzaamheid en het coronavirus

Door alle coronamaatregelen voelen grotere groepen Nederlanders zich op dit moment eenzaam. Het kabinet stelt zelfs 200 miljoen euro extra beschikbaar via een maatschappelijk steunpakket. Het steunpakket richt zich op de negatieve gevolgen van de crisis. Met name op de aanpak van deze negatieve gevolgen om schade in de toekomst te voorkomen. Er wordt samengewerkt met verschillende organisaties, zowel professionele als vrijwillige. Onderdeel van het steunpakket is de extra inzet op de lokale aanpak van eenzaamheid.

Landelijke en lokale initiatieven

Eerder gaven we al 3 tips om eenzaamheid te doorbreken, die lees je hier. Landelijk en lokaal worden diverse initiatieven ondernomen. Een mooi voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van het gespreksspel 1330. Het spel 1330 zorgt ervoor dat gesprekspartners met elkaar de diepte ingaan tijdens een gesprek. De onderwerpen variëren van kattenkwaad tot Rembrandt en serieuzere onderwerpen zoals rouw en eenzaamheid. Lokale initiatieven vinden in het hele land plaats. Van ontmoetingen en vrijwilligerswerk tot cursussen en maatjes tot speciale uitjes. Vraag eens aan een senior in je omgeving of er iets is wat je voor hem of haar kunt doen. Alleen al een praatje aangaan kan het verschil maken. Ben je benieuwd welke initiatieven er bij jou in de buurt zijn? Neem een kijkje op de site.

Zilveren Loeki

De alom bekende reclame ‘buurttuin’ van het actieprogramma een tegen eenzaamheid, won begin maart de Zilveren Loeki 2020. In de reclame maken twee scenario’s duidelijk wat de impact kan zijn als je wel of niet iets kleins voor iemand doet. Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “We willen laten zien dat je al met een klein gebaar een verschil kunt maken voor een ander. Ook – of juist – in deze coronaperiode. Om op deze manier het taboe op eenzaamheid te doorbreken en het onderwerp bespreekbaar te maken.”

Bekijk de reclame hier: