CAREGiver Sanna-Maria

De kracht van CAREGiver Sanna-Maria

Terug naar overzicht

Maak kennis met CAREGiver Sanna-Maria van Home Instead Thuisservice Haaglanden. Met haar Finse achtergrond, haar positieve energie en haar grote inlevingsvermogen weet Sanna-Maria ieder bezoek met een glimlach af te sluiten, ook wanneer de situatie lastiger is. Samen in gedachten parachutespringen? Of het maken van een bloemen voetbad? Sanna-Maria doet het met liefde. Benieuwd naar haar verhaal? Sanna-Maria vertelt je graag wat haar paarse hart sneller laat kloppen!

Via Zorgplein Den Haag kwam Sanna-Maria een jaar geleden terecht bij Home Instead Thuisservice Haaglanden Zuid & Oost. “Ik bezocht een toelichtingsavond en er was meteen een klik”, vertelt Sanna-Maria. Ik houd van senioren en heb vroeger altijd met kwetsbare mensen gewerkt. Negen jaar lang heb ik iets anders gedaan, maar ik had nu het gevoel dat ik terug moest naar mijn roeping en zo begon ik vorig jaar met veel plezier als CAREGiver bij Home Instead Thuisservice.

De ruimte om iets bijzonders te doen

“Mijn werk als CAREGiver is erg uiteenlopend. Wassen, aankleden, koffiedrinken, helpen met het aandoen van steunkousen of samen even wandelen. Als CAREGiver doe ik het allemaal, afhankelijk van de wensen van de klant.”

“Vanuit Home Instead krijg ik de ruimte om écht de tijd te nemen voor de klant. Één van mijn klanten kan bijvoorbeeld niet meer naar buiten. Om haar toch het gevoel van buiten mee te geven besloot ik om buiten naar binnen te halen door een bloemen voetbad voor haar te maken.”

Een andere klant, met dementie zat veel stil. Toen ik naar huis ging bedacht ik me wat ik zou kunnen doen om meneer meer in beweging te laten komen. De eerstvolgende keer besloot ik om een bal mee te nemen en stoeloefeningen met hem te doen. Wat dat met de klant doet is prachtig om te zien. Meneer kwam niet alleen letterlijk in beweging, ook mentaal zie je direct verandering, hij stelt zich open en begint te lachen.”

Nooit stoppen met dromen

“Als CAREGiver vind ik het belangrijk om creatief te zijn en mee te gaan in de beleving van de senior. Natuurlijk levert dat soms grappige, maar ook ontroerende situaties op. Regelmatig ga ik met een klant parachutespringen. We kunnen het natuurlijk niet in het echt doen, maar wel in gedachten! Samen lachen en gek doen dat triggert echt iets in het brein”, vertelt Sanna-Maria stralend.

‘Een kleine waardering maakt echt mijn dag!’

“De match met de klant is erg belangrijk. Samen vinden we een weg om een band op te bouwen, ook wanneer dat veel geduld kost. Het is een proces dat iedere keer weer anders verloopt, maar het moment dat je voelt dat je het vertrouwen hebt is onbeschrijfelijk en maakt me ongelooflijk trots en blij. Één van mijn klanten vraagt nu, na een jaar, zelf om mijn hulp. Samen gaan we wandelen en bij de Korenmolen theedrinken. De foto’s stuur ik naar zijn zoon en die stuurt hij weer door naar de rest van de familie. Een simpele smiley terug van de familie via de telefoon of een glimlach die er eerst niet was van de senior… Dat maakt echt mijn dag!”

We leren van elkaar

“Ondanks dat ik pas sinds een jaar werkzaam ben als CAREGiver voor Home Instead heb ik al ontzettend veel geleerd op verschillende vlakken. Zo ervaar ik regelmatig hoeveel kracht er kan zitten in kwetsbaarheid, leer ik van verschillende creatieve aanpakken op het gebied van dementie en deel ik ervaringen met collega’s. Vanuit Home Instead krijg ik de vrijheid om mezelf te zijn en op die manier kan de creativiteit in mijn ogen echt tot leven komen. Zelf ben ik Finse, maar ik heb al heel veel geleerd over Nederland in de tweede wereldoorlog van mijn klanten. Hoe speciaal is dat, we leren echt van elkaar!”

Een bijzonder gezegdenboekje

“Ter afsluiting wil ik graag nog een bijzondere gewoonte van mezelf uitlichten die is ontstaan door een erg optimistische klant, die helaas is overleden. Meneer deelde altijd enorm veel spreuken met mij. Als Finse moest ik daar soms hard om lachen en het fascineerde me ook. Meneer was ziek en wist dat hij zou overlijden, tot aan zijn overlijden zei hij met een glimlach; ‘optimist tot in de kist’. Dat vond ik zo bijzonder en ik besloot een gezegden boekje te maken waarin ik alle spreuken en gezegden opschrijf die ik op een dag hoor. Meneer overleed helaas twee maanden na het ontstaan van het boekje, maar ik ga door. Ondanks dat hij niet meer leeft zorg ik dat zijn spreuken voorgoed zullen blijven voortbestaan.”

Benieuwd naar de kracht van onze andere CAREGivers?

CAREGiver Riny, CAREGiver Charlotte en CAREGiver Edith delen graag hun verhaal!