Een bijzondere ontmoeting

Terug naar overzicht

Een onwerkelijke tweede ontmoeting; CAREGiver Lieke kon iets terug doen voor de man die ooit het leven van haar vader redde.De kracht van Home Instead gaat verder dan onze dienstverlening. Iedere dag ontstaan er nieuwe matches tussen klanten en CAREGivers. Matches die de basis leggen voor een prettige en warme vertrouwensband. Waar nieuwe ontmoetingen ontstaan gebeuren soms bijzondere dingen. Alsof het zo had moeten zijn. CAREGiver Lieke van Home Instead Thuisservice Nijmegen had laatst zo’n bijzondere ontmoeting. Ze kon iets terug doen voor de man die ooit het leven van haar vader redde. Benieuwd naar haar verhaal? Ze vertelt het graag…

“Een bijzondere ontmoeting die begon in 1989. Als gezin van vijf waren we op vakantie in Hongarije. Ik zelf was toen 10 jaar oud. Mijn vader werd ziek en lag met hoge koorts naast de tent, we wisten niet wat er aan de hand was met hem maar wel dat het goed mis was. Mijn moeder deed alles om mijn vader te laten onderzoeken. Ze bezocht de dokter, ging naar het ziekenhuis. Mede door de rumoerige periode, vanwege de Berlijnse muur die werd opgebouwd, werd mijn moeder niet gehoord.”

“Als meisje van 10 kan ik de wanhoop mij nog goed herinneren. Mijn moeder legde contact met een Nederlands ziekenhuis om mijn vader zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen. Met de tijd dat ze dit aan het regelen was kwam er een gezin op de camping te staan die uit Nederland kwam.”

“Tijdens het contact met dit gezin kwamen we er al snel achter dat de vader van het gezin een Hongaar is, die al een aantal jaar in Nederland woonde. Dit was de redding van mijn vader! Mijn moeder vroeg of hij ons kon helpen met het vertalen van het Nederlands naar het Hongaars. De van oorsprong Hongaarse man kende niet alleen de taal maar ook de cultuur. Een onbekende die vocht voor het leven van mijn vader door de medici streng toe te spreken.”

“Dankzij deze hulp werd mijn vader snel onderzocht. Hij bleek een dubbele longontsteking te hebben en de dokters vertelden ons dat hij dit niet 2 dagen langer had kunnen volhouden. Dan was mijn vader er niet meer geweest… 
Mijn vader werd opgenomen, kreeg de juiste medicijnen. De vader van het gezin naast ons hielp ons als tolk en zo bleven wij als gezin op de hoogte van de situatie. Mijn vader heeft uiteindelijk 3 weken in het ziekenhuis in Hongarije gelegen maar is er uiteindelijk weer helemaal bovenop gekomen.”

“Tijdens ons contact kwamen we erachter dat het gezin naast ons, net als ons, uit Nijmegen kwam! Hoe groot kan toeval zijn dachten mijn ouders, ze zijn hem eeuwig dankbaar en door de jaren heen zijn ze hem zo nu en dan tegengekomen.”

“33 jaar later ben ik geen meisje meer van 10. Ik ben inmiddels een zelfstandige vrouw en werk als CAREGiver bij Home Instead. Op een dag ga ik op bezoek bij een klant waar ik voor één keer mocht invallen. In de beschrijving stond dat deze man een Hongaarse Nederlander is. Deze meneer heeft beginnend dementie. Wat blijkt? Het is dé bijzondere meneer die mijn vaders leven heeft gered. Na mijn bezoek ben ik gaan lunchen bij mijn ouders. Mijn ouders vonden het fijn dat ik hem heb kunnen ondersteunen en ik vond het fijn dat ik, hoe klein dan ook, iets terug heb kunnen doen namens ons gezin.”