Kracht van CAREGiver Monique

Terug naar overzicht

Maak kennis met CAREGiver Monique. 3,5 jaar geleden gooide zij het roer om en besloot om alleen nog te willen werken vanuit haar hart. Nu combineert ze haar werk in het entertainment met de liefdevolle ondersteuning die zij geeft aan senioren thuis.  

Monique wat leuk dat je jouw verhaal met ons wil delen! 3,5 jaar geleden ben je bij Home Instead gestart. Hoe is dat gegaan? 

“Lang was ik actief als HR-adviseur. Helaas ging het bedrijf failliet. Als Accountmanager ging ik aan de slag bij een uitzendbureau. Een mooie baan, maar in de praktijk was ik veel alleen aan het werk samen met mijn hond. Het was tijd om het roer om te gooien, ik ben een mensenmens en wil graag iets voor een ander kunnen betekenen. Alsof het zo moest zijn, werd ik getipt door iemand die bij Home Instead werkte. De puzzelstukjes vielen direct op zijn plek.Dit is het! Als CAREGiver heb je geen diploma’s nodig. Je krijgt de ruimte om te kunnen werken vanuit je hart om zo de volledige focus op de senior te leggen. Tevens ligt de gehele administratie bij het Supportteam op kantoor, dat is zo fijn! Na de sollicitatieprocedure en de basistraining was het zo ver. Mijn eerste dag als CAREGiver!”

Wat maakt het werk als CAREGiver voor jou zo bijzonder?

“Als CAREGiver stap je binnen bij een senior thuis. Ik zie het als een uitdaging om het leven van de senior thuis zo lang mogelijk gelukkig en veilig te houden. Al bij binnenkomst gaat mijn hart open. 

Er kan nog zoveel wel, ook bij dementie. Met mijn komst breng ik rust in de situatie. Rust voor de senior en rust voor de familie. Mijn werk brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee, maar daar ligt voor mij ook de uitdaging. Elke senior is uniek en heeft een andere benadering nodig. Als CAREGiver ben ik het luisterend oor en breng ik structuur aan in de dag. 
Structuur die met name bij dementie zo belangrijk is. Een bekend gezicht op een vast tijdstip die de helpende hand biedt bij de dagelijkse dingen in en om het huis.”

Samen bouwen we een vertrouwensband op

“Belangrijk is om de senior te leren kennen. Wat is de levensloop? Hoe is de persoonlijkheid? En wie zijn de belangrijke sociale contacten voor de senior? Zo weet ik beter op een persoonlijke manier met de senior om te gaan. En vind ik de aanknopingspunten voor een fijn gesprek, om een zinvolle bezigheid te ondernemen of om bepaalde voorkeuren of behoeften van de senior te begrijpen. Met humor bouwen we een band op. Met een speelse en creatieve benadering lukt namelijk zoveel meer. Het is zo fijn om te zien dat de senior dan ineens wel onder de douche stapt, terwijl dat eerder een aandachtspunt was.”

Open en eerlijk

“De senior en ik zijn gelijkwaardig. Ik vind het mooi om het gesprek aan te gaan. De diepte in te gaan ook wanneer dit soms moeilijk is. Zo had ik onlangs een bijzonder gesprek met een mevrouw met dementie. Mevrouw gaf aan dat ze zelf voelde dat ze achteruitging vanwege de dementie. Als CAREGiver vind ik het belangrijk om dit soort gesprekken open en eerlijk te voeren. De zorgen kan ik niet altijd wegnemen, maar met voldoende tijd en aandacht kan ik mevrouw wel begeleiden om hier beter mee om te gaan. Praten over de toekomst is hierbij ook erg belangrijk. Zo bespreken we samen welke mogelijkheden er zouden zijn wanneer thuis wonen niet langer verantwoord is. 

Ik geef ook aan waar ik zelf graag naar toe zou gaan in de buurt, als het leven thuis niet meer verantwoord is. Het praten over de toekomst is zo belangrijk. Het biedt perspectief en kan onzekerheden wegnemen.

Wanneer ik dan afscheid neem en de senior zegt: ‘Wat jammer dat je weggaat Monique, wanneer ben je er weer?’ Dan ben ik blij en krijg ik daar zoveel energie van!” 

Een spiegel voorhouden

“De eerste keer dat ik langskom, kan voor de senior voelen als een bedreiging. 

Iemand toelaten in je eigen huis, die je niet kent, dat is ook niet niets. Ik ben me daar heel bewust van en probeer mezelf ook een spiegel voor te houden. Hoe zou ik dit vinden in deze situatie? Het is zo mooi om de ziel erachter te ontdekken, het vertrouwen te krijgen en te voelen dat je steeds meer wordt toegelaten.”

Mijn eigen vader heeft dementie waardoor ik me goed in de mantelzorger kan verplaatsen

“Zelf heb ik een vader met dementie waardoor ik me goed in de mantelzorger kan verplaatsen. Of je als mantelzorger of als CAREGiver komt is een groot verschil. Voor mijn klanten heb ik alle geduld van de wereld. Bij mijn vader ligt dat anders. Je leert er mee omgaan, maar als kind je vader zien veranderen is moeilijk. Het ineens geen kind meer zijn, terwijl je vader er fysiek nog is, kan heel ingrijpend zijn. Met mijn komst wil ik ook de mantelzorger en andere familie meer rust brengen.”

Welke activiteiten onderneem je zoal met de klant?

“Dat is erg verschillend en hangt af van de wensen van de senior. Bij sommige klanten neem ik mijn hond mee, omdat de senior vroeger ook een hond heeft gehad. Zo mooi om de interactie te zien tussen mens en dier.

Qua activiteiten is het zo divers: Boodschappen doen, koken, strandwandeling, dansen, zingen, winkelen, cake bakken, een dagje uit, tuinieren, samen foto’s bekijken, kleuren. De mogelijkheden zijn eindeloos!” 

“Soms onderneem je ook activiteiten die je zelf niet zo snel zou doen. Lange tijd ging ik elke woensdag met een meneer naar de kerk. Hij was echt mijn maatje! Zelf ben ik niet gelovig, maar ik vond het prachtig om dit met hem mee te maken. Samen staken we dan een kaarsje aan voor zijn overleden vrouw. Ik denk er vaak met een glimlach aan terug. Het is zo bijzonder wat je met iemand kan opbouwen. Het is soms ook niet in woorden uit te drukken. Het is een gevoel!”

Wil je een mooie herinnering delen die je koestert als CAREGiver?

Twee keer mocht ik een senior begeleiden in de laatste levensfase. Het bieden van palliatieve zorg is niet alleen maar verdrietig. Het zit vol bijzondere momenten. Eén van de senioren was een meneer die veel ondersteuning nodig had. In deze 3,5 maand zijn we door verschillende fases heen gegaan. Met een lach en een traan. Met de senior, maar ook met de familie. Tijdens zo’n intensieve periode voelt het ook echt alsof ik er even een familie bij heb. 

 Wat heb je geleerd van het werken bij Home Instead Thuisservice en welke trainingen zijn het meest waardevol voor je geweest?

“Ouder worden wordt niet altijd als leuk ervaren. Met de juiste ondersteuning thuis ziet het leven er nog wel fijn en gezellig uit. Tijdens de Alzheimer CARE Training heb ik ook veel geleerd over wat dementie nu precies met iemand doet en hoe je daarop in kunt spelen.”

Welke tips zou je andere CAREGivers of mantelzorgers willen geven?

“Om elke senior te behandelen zoals je dat zelf later ook graag zou willen. Leg de focus op wat nog wel mogelijk is. Vier het leven, ook bij dementie. Wanneer je dementie omarmt is er ruimte voor zoveel moois. Samen kan je er dan nog een feestje van bouwen! Met mij als CAREGiver maar ook met andere senioren met dementie.”

Zou je Home Instead Thuisservice aanraden als werkgever?

“Jazeker! Ik heb al zoveel mensen geadviseerd om ook als CAREGiver aan de slag te gaan. Werken als CAREGiver voelt niet als werk. Het voelt als thuiskomen!”