Week tegen eenzaamheid 2021

Terug naar overzicht

Als lid van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid hebben we als doel om met elkaar meer maatschappelijke aandacht te creëren voor eenzaamheid onder senioren en dat is hard nodig! In de week tegen eenzaamheid worden er honderden activiteiten georganiseerd in het land die mensen de mogelijkheid bieden nieuwe sociale contacten te leggen of contacten te verduurzamen. Wil je zelf iets doen maar vind je het lastig om eenzaamheid te herkennen? We delen graag 3 tips met je hoe je de eerste stap kunt zetten.

Wat vertellen de cijfers ons volgens de statistieken van Één tegen eenzaamheid?

Vandaag de dag zijn er 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. In 2030 zijn er dat 2,1 miljoen. Met de meesten gaat het fysiek gelukkig goed. Maar tussen gezond zijn en je goed voelen, zit soms een wereld van verschil. Want meer dan de helft van de 75-plussers zegt zich eenzaam te voelen. Dat zijn meer dan 700.000 senioren! Wanneer we met elkaar niets doen zijn er in 2030 meer dan een miljoen senioren eenzaam. Vanuit Home Instead Thuisservice zijn we ervan overtuigd dat dit niet alleen anders kan, maar ook anders moet. Iedereen kan zijn steentje bijdragen en dat begint allemaal bij het zetten van de eerste stap: het herkennen van eenzaamheid. Achter gesloten deuren kan dat soms lastig te herkennen zijn en daarom delen we vandaag graag 3 tips zodat ook jij de eerste stap kunt zetten!

1. Ga het gesprek aan en vraag door

Misschien herken je het wel, je steekt af en toe je hand op naar de buurman of je zet de vuilnisbak voor hem buiten wanneer hij dat vergeten is. Ga eens een stapje verder en vraag (met inachtneming van de huidige maatregelen) eens hoe het met de buurman gaat. Wat doet hij graag op een dag? Krijgt hij nog wel eens bezoek? Door het gesprek aan te gaan en door te vragen kun je in kaart brengen of er voldoende sociale steun is en of er nog genoeg sociale contacten zijn. 

2. Zorgt iemand nog wel goed voor zichzelf?

Eenzaamheid kan herkend worden aan verschillende lichamelijk signalen. Zoals grote schommelingen in het gewicht, een verhoogde spierspanning, vermoeidheidsklachten en een verslechterde zelfzorg. Eenzaamheid kan ook psychische klachten met zich meebrengen. Je moet hierbij denken aan een negatief zelfbeeld, gevoelens van uitzichtloosheid en het gevoel nergens meer het nut van in te zien. 

3. Wees alert bij ingrijpende levensgebeurtenissen

Na een scheiding, een overlijden of tijdens een ziekbed kan het gevoel van eenzaamheid enorm toenemen. Juist in dit soort periodes kan het verlangen naar sociale steun groter zijn dan voorheen. Een luisterend oor of het maken van een wandeling door de natuur kan dan al een groot verschil maken.

Laten we met elkaar wat meer naar elkaar omkijken, want ondanks dat bovenstaande herkenningspunten ook op iets anders kunnen wijzen, kan het geen kwaad om je bewuster te zijn van de eenzaamheid om ons heen.

Meer weten over hoe je eenzaamheid kunt doorbreken? De komende week zullen we iedere dag een tip met je delen!