Hitte tips voor senioren, mantelzorgers & CAREGivers

Terug naar overzicht

De zomer is in volle gang! De kans op extra warme temperaturen neemt toe en dat maakt dat de CAREGivers extra alert zijn. Want voor senioren kan het lastig zijn om het hoofd koel te houden. Blijven hydrateren en zorgen voor voldoende verkoeling kan een uitdaging zijn. Vanuit Home Instead Thuisservice delen we daarom graag een aantal tips die je als CAREGiver, mantelzorger of als familielid direct kunt toepassen.    

 1. Hydrateer middels (zelfgemaakte) waterijsjes.  
  Voldoende drinken kan met name bij senioren met dementie een uitdaging zijn. Geef een leuke twist aan jullie moment van samenzijn en maak samen waterijsjes. Voeg een vleugje siroop toe aan het water en voeg wat favoriete vruchtjes van meneer of mevrouw toe. Misschien roept het samen maken van ijsjes herinneringen op en brengt het de senior weer even terug naar vroeger. Heb je geen ijsvormpjes bij de hand? Kies dan voor bijvoorbeeld plastic bekertjes.    
   
 2. Geniet van een verkoelend voetenbad  
  Snel afkoelen? Maak een verkoelend voetenbad. Dit helpt niet alleen om oververhitting te voorkomen het zorgt er ook voor dat zwelling in de voeten wordt verminderd. Maak er een echt verwenmoment van door bijvoorbeeld een lekkere geurolie aan het water toe te voegen.     
   
 3. Kies voor lichte maaltijden
  Bereid lichte verfrissende maaltijden zoals gazpacho (koude soep), salades met veel groenten en fruit of koude pastasalades met verse kruiden. Deze gerechten zijn niet alleen gemakkelijk te verteren, maar bevatten ook veel water en voedingsstoffen om gehydrateerd te blijven.    
   
 4. Blijf binnen op het heetst van de dag  
  Even de deur uit is belangrijk maar hoeft niet op het heetste moment van de dag. Kies er bijvoorbeeld voor om in de ochtend of in de vroege avond even naar buiten te gaan. In de middag kan de senior dan binnen zijn of haar rust pakken. Het heetste moment van de dag is meestal tussen 12:00 en 16:00.
      
 5. Installeer op een veilige manier ventilatoren  
  Het bieden van continue verkoeling kan eenvoudiger zijn dan je denkt. Installeer bijvoorbeeld een ventilator in de buurt van de stoel waar de senior graag zit. Belangrijk is wel dat de senior niet kan struikelen over losliggende snoeren en weet hoe de ventilator werkt.      
   
 6. En minstens net zo belangrijk; vergeet je zelf niet als CAREGiver of mantelzorger.