Houd contact, op afstand

Terug naar overzicht

We staan aan de voet van de laatste maand van het jaar, december. Een maand die bekend staat om samenzijn en feestelijkheden, maar dit jaar is dat toch net even anders. We zijn genoodzaakt om afstand te houden. Voor de miljoen Nederlanders, die zich toch al eenzaam voelen, kan deze periode onder deze omstandigheden nog moeilijker zijn. Een klein steuntje in de rug maakt dan al groot verschil. Want hoewel we niet bij elkaar kunnen zijn, kunnen we wel in verbinding blijven. Lees hier hoe je dat aanpakt.

Houd contact, op afstand

Misschien wel de allerbelangrijkste: houd afstand, maar houd wel contact!
Ondanks de huidige omstandigheden is het belangrijk om met elkaar in verbinding te blijven staan. Je kunt misschien niet letterlijk bij iemand op de koffie gaan of een arm om iemand heenslaan, maar je kunt wel contact houden. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om tijdens een wandeling in de buurt eens je hand op te steken naar iedereen die voor het raam zit en naar buiten kijkt. Even een moment van oogcontact, een glimlach en weten dat er letterlijk naar je wordt omgekeken is zeker nu, zo belangrijk. De eerste keer voelt misschien nog wat vreemd. Wanneer je regelmatig hetzelfde rondje loopt en je voor de derde keer je hand opsteekt, voel je dat er al een band ontstaat.

Verbind online met offline

Een kaartje maakt iedereen blij. Heb jij een opa of oma waar je nu niet naar toe kan en die je wel graag op de hoogte wil houden van jouw bezigheden, op een manier die bij je opa of oma past? Verbind online met offline en stuur een kaartje via ‘Oma Post’. Met Oma Post maak je heel makkelijk van elke foto op je smartphone een echt papieren kaartje voor je opa of oma. Op elk kaartje staat jouw persoonlijke boodschap en telefoonnummer. Zo houden jullie contact en bellen jullie misschien wat vaker. Wil jij ook graag een kaartje sturen naar een senior, die niet jouw opa of oma is, maar die wel een oppepper kan gebruiken? Via https://adopteer.omapost.nl kun jij met een kaartje ook een mooi gebaar maken naar iemand anders in Nederland!

Wist je dat je met Memory Lane ook kaartjes kunt sturen? Memory Lane is een zorgscherm op basis van touchscreen dat door senioren kan worden bediend zonder enige technische kennis! Op deze manier kunnen jullie samen heel eenvoudig videobellen en foto’s versturen.

Maak kleine kerstattenties voor jouw buurtgenoten

Alleen kun je niet het patroon van eenzaamheid doorbreken voor iedereen. Wanneer iedereen iets zou doen voor zijn of haar eigen omgeving, maakt dat al een enorm verschil. Hoe leuk is het om kleine kerstattenties te maken voor buurtgenoten, gewoon om te laten weten dat je aan elkaar denkt. Denk bijvoorbeeld aan een klein kaartje met een persoonlijke boodschap of een verpakt bonbonnetje. Gooi het door de brievenbus of hang het aan de deurklink in een tasje.

Bied een luisterend oor

Misschien ben je al CAREGiver of mantelzorger en wil je graag ook iets voor een ander betekenen op afstand? Op initiatief van het Nationaal Ouderenfonds kun je je nu aanmelden voor de Zilverlijn. Als vrijwilliger bij de Zilverlijn bel jij met senioren die behoefte hebben aan meer contact. Je biedt een luisterend oor, hebt een goed gesprek of voert een luchtig praatje, net waar behoefte aan is!

Ben jij benieuwd hoe je met de familie kerst kunt vieren op afstand tijdens de coronaperiode? De kracht zit hem juist in de kleine en originele verrassingen. Op maandag 21 december delen we 5 tips die je kunnen helpen om samen te komen op afstand. Een prachtmanier om dit rare jaar mee af te sluiten.