Zo maak je gebruik van de kracht van daglicht!

Terug naar overzicht

Met maar liefst 16 uur en 48 minuten tussen zonsopkomst en zonsondergang is het op 21 juni, de langste dag van het jaar! Tegelijkertijd nemen we vandaag afscheid van de lente en we verwelkomen de zomer. Extra zonlicht klinkt voor de meeste mensen als muziek in de oren, maar is het dat ook voor mensen met dementie? Want wat is de impact van zonlicht? En hoe kun je het gebruik van licht positief inzetten? We geven je graag enkele tips waarmee je direct aan de slag kunt

Maak gebruik van de kracht van daglicht

Voldoende daglicht heeft een positief effect op de gezondheid, het dag- en nachtritme en eventuele somberheid of depressie. Probeer, waar het kan, naar buiten te gaan voor bijvoorbeeld een wandeling of een kopje koffie in de tuin. Op warme dagen kun je dit het beste doen voor 12:00 en na 16:00, uiteraard in de schaduw. Wist je dat je ook in de schaduw vitamine D aanmaakt? Vitamine D zorgt onder andere voor een beter humeur.

De juiste balans

Hele lange zonnige dagen met veel daglicht kunnen daarentegen ook verwarrend zijn en ervoor zorgen dat je vroeger wakker bent en ’s avonds slecht in slaap valt. Met de juiste vitrage kun je ervoor zorgen dat het licht gedempt wordt. Door de gordijnen na een zonnige dag eerder te sluiten kan het lichaam zich geleidelijk voorbereiden op de nacht. Eventueel kun je ook kiezen voor extra inbetween gordijnen, deze hebben als voordeel dat de scherpte uit het licht wordt gefilterd, die met name voor mensen met dementie als onprettig wordt ervaren.

Zonlicht in combinatie met voeding

Juist op zonnige dagen is het van belang dat er extra aandacht is voor de voeding om flauwte te voorkomen. Bij senioren neemt het dorstgevoel vaak af, waardoor er minder aandrang is om water te drinken. Het drinken van voldoende water is belangrijk om uitdroging te voorkomen, het kan helpen om het aantal milliliters te verdelen over de dag om de drempel tot drinken te verlagen.

De huid is dunner waardoor vocht (en zout) het lichaam sneller verlaat. Simpele snacks zoals een beker (niet te hete) bouillon, zoute drop, zoute haring of een klein zakje chips of pepsels kunnen het gevoel van flauwte wegnemen.