De zomertijd gaat weer in: maak de overgang zo soepel mogelijk

Terug naar overzicht

In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart gaat de zomertijd weer in. De klok wordt dan een uur vooruitgezet. Dit lijkt misschien een kleine verandering, maar voor veel senioren heeft het een grote impact op het dagelijkse ritme. Het is ineens langer licht buiten en het ritme van de dag kan daardoor verstoord raken. Senioren kunnen minder flexibel zijn en hechten zich aan hun vaste patronen. Deze vaste patronen worden verstoord door het aanpassen van de tijd. Voor senioren met dementie is het verzetten van de klok nog lastiger, omdat het begrip van tijd is aangetast. De overgang naar de nieuwe tijd zo soepel mogelijk laten verlopen is daarom het beste. Maar hoe doe je dat?

Tips om senioren te laten wennen aan de zomertijd

Om de overgang soepel te laten verlopen geven wij graag een aantal tips. Handig voor jezelf of iemand anders die moeite heeft met het verzetten van de klok.

1. Verzet zo snel mogelijk alle klokken in huis
Wennen aan de nieuwe tijd gaat het snelst als je daadwerkelijk leeft in het heden. Daarom is het verstandig om alle klokken en horloges in huis zo snel mogelijk om te zetten naar de nieuwe tijd.

2. Laat het lichaam rustig wennen aan de zomertijd
Sta niet direct een uur eerder op maar neem er de tijd voor. Verplaats de wekker over 6 dagen bijvoorbeeld elke dag 10 minuten. Dat is al een stuk minder ingrijpend dan in één keer een uur. Is het lastig om ’s avonds op tijd naar bed te gaan? Sluit de gordijnen wat eerder, dim kunstmatig licht en zet eventueel rustgevende muziek op zodat de overgang naar de nacht soepel verloopt. Licht remt de aanmaak van melatonine en stimuleert de productie van ‘waakhormonen’. Bij het wakker worden is het dus slim om de gordijnen direct open te doen of wanneer het kan naar buiten te gaan voor een zonnige ochtendwandeling.

3. Blijf trouw aan de vaste elementen
Routine is voor veel senioren belangrijk en zeker bij mensen met dementie. Die vaste elementen op een dag geven rust. Hoewel de tijd is aangepast kun je nog steeds trouw blijven aan de bekende structuur.

4. Niet te lang bij stilstaan, dan went het vaak snel
Probeer niet te lang bij de zomertijd stil te staan, dan went het vaak snel. Praat met iemand over de associaties die er zijn met een bepaald seizoen. Welke positieve dingen brengt de lente en zomer? Welke mooie herinneringen heb je hieraan? Die fijne associaties uitspreken helpen om een positief gevoel te geven aan de zomertijd.