Onderzoek naar gastvrijheid ouderenzorg thuis

Terug naar overzicht

Home Instead Thuisservice ondersteunt wetenschappelijk onderzoek naar gastvrijheid in de ouderenzorg. Het is de eerste keer dat dergelijk onderzoek in Nederland plaatsvindt. Het onderzoek wordt gedaan door Edgar Keehnen in het kader van een promotieonderzoek.

Marketingdeskundige Keehnen onderzoekt wat de kritische succesfactoren zijn voor het welzijn van ouderen en hoe gastvrijheid daaraan bijdraagt. Voor Home Instead is dit een belangrijk onderzoek, omdat de organisatie sinds jaar en dag zijn cliënten niet ziet als patiënten, maar in de eerste plaats als mensen die zo lang mogelijk zelfstandig en onafhankelijk in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen. Daarom zorgt Home Instead voor de financiering en worden kennis en expertise ingebracht.

Edgar Keehnen, oprichter van het marketingadviesbureau Grey Ocean AGEnSee, specialist in ouderen marketing en auteur van meerdere boeken over dit thema, voert het promotieonderzoek Hospitality Instead ofwel Gastvrijheid in de ouderenzorg uit aan de PhD-School van Nyenrode Business Universiteit. Zijn passies zijn ouderen en gastvrijheid. “In het hotelwezen is het overduidelijk dat het verlenen van optimale gastvrijheid bijdraagt aan het plezier van de gast. In de ouderenzorg bestaat die relatie ongetwijfeld ook, maar hoe dan is nog volledig onduidelijk. Dit is juist nu zo belangrijk, omdat de kwaliteit in de ouderenzorg zowel in de politiek als in het werkveld zeer hoog op de agensta staat. Ik hoop dat mijn onderzoek een bijdrage kan leveren aan deze kwaliteit in de ouderenzorg. Vandaar dat ik de betrokkenheid bij mijn promotieonderzoek van Home Instead, als marktleider in de ouderenzorg, zeer waardeer.” Het onderzoek is vorig jaar van start gegaan en het moet in 2022 zijn afgerond.

De thuiszorgmedewerkers van Home Instead, de CAREGivers, zorgen ervoor dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen op een prettige manier. Dit gebeurt vanuit een passie voor gastvrijheid en dienstverlening. Directeur Nicole Wilkes-Kindt: “Wij zien onszelf niet als zorgaanbieder, maar als dienstverlener. Wij zijn te gast bij de ouderen bij wie we over de vloer komen voor de zorg thuis. Waarbij de klant bepaalt wie er komt, wat we komen doen en wanneer we komen. We zie dagelijks dat het toepassen van gastvrijheid van groot belang is voor het leefplezier en een positieve benadering helpt senioren om langer zelfstandig te wonen.”


Het promotieonderzoek van Edgar Keehnen naar gastvrijheid in de ouderenzorg thuis moet zorgen voor een wetenschappelijke onderbouwing van de dienstverlening door en visie op ouderenzorg van Home Instead.