Slaapproblemen

Terug naar overzicht

“Mijn vader stond midden in de nacht steeds op en deed dan het licht aan waardoor mijn moeder ook wakker werd. Ze probeerde hem dan over te halen om weer te gaan slapen, maar hij bleef dan maar herhalen dat hij moest eten. Dat kon zo soms wel een half uur doorgaan totdat hij dan opeens toegaf en weer in zijn bed stapte. En soms begon het een paar uur later gewoon weer opnieuw.

Het gebeurde ook dat hij uit zijn bed stapte en het licht niet aandeed. Dan werd mijn moeder doorgaans niet wakker en liep hij de slaapkamer uit. Vervolgens wist hij in het donker niet meer waar hij was en schreeuwde hij om mijn moeder. Zij werd dan verschrikt wakker en vroeg zich af waar hij was en wat er aan de hand was. Mijn moeder schaamde zich zo voor dit gedrag dat ze dit eerst niet tegen ons durfde te zeggen. Toen ze dit uiteindelijk wel deed was het een opluchting voor haar dat ze dit kon delen. En toen ze dit later ook in een praatgroep van mensen met partners die dementie hebben vertelde, hoorde ze ook de verhalen van anderen. Dit deed haar zichtbaar goed en ze maakt er nu zelfs af en toe een grapje over.”

Het leven als Mantelzorger van iemand met dementie is soms een proeve van geduld en toewijding, van liefde en vergeving, van een lach en een traan.